Čtvrtek, 28. března 2024

Autobusová doprava na Táborsku bude ekologičtější

Autobusová doprava na Táborsku bude ekologičtější

Na Táborsku jezdí jedenáct čistějších autobusů. Dopravní společnost Commet má totiž ve svém vozovém parku vozy, které nejezdí na naftu, ale stlačený zemní plyn, takzvaný CNG. Na jihu Čech existují zatím jen dvě čerpací stanice na tuto ekologickou pohonnou hmotu - jedna je právě v Táboře a druhá v Českých Budějovicích. 

Jak řekl Jiří Lachout ze společnosti E.ON, při spalování zemního plynu v motorech vzniká mnohem méně emisí než při pohonu klasickými palivy, což je plus i pro Tábor: "I když se jedná o čisté jihočeské město, tak centrum je zatíženo prachovými částicemi. Z toho důvodu sdružení měst a obcí přistoupilo k nákupu autobusů na zemní plyn, které dokážou potvrdit, že přínosy nejsou jen finanční při úspoře pohonných hmot, ale prodlužuje se i životnost motorů. Dobře je to také vnímáno veřejností, protože se dělá pro město jako takové. Autobusů bude přibývat zhruba 5 kusů ročně do cílového stavu 40 vozidel."

Na zemní plyn ale mohou jezdit a jezdí i osobní auta. V loňském roce například Pražská plynárenská otevřela v hlavním městě půjčovnu aut poháněných výhradně stlačeným zemním plynem. Teď založila filiálku půjčovny také v Českých Budějovicích a další otevře v bavorském Chamu.

Ředitelka správy majetku Pražské plynárenské Lenka Poklopová vysvětlila, proč právě České Budějovice: "Hledali jsme města, kde jsou plnící stanice, a kterých ještě není tolik. V Českých Budějovicích je plnící stanice, v blízkém Táboře je další a v Rakousku a Německu je spousta stanic. V příštím roce uvažujeme o dalších městech, kde bychom mohli zřídit další pobočky."

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů