Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Litomyšl zvyšuje poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu o 24 korun na obyvatele města. Ani to ale neznamená, že město už za tuto službu nebude doplácet ze svých peněz, vysvětluje místostarosta Jan Janeček.
"Částka 480 korun nepokrývá plně náklady. Město bude za každého občana doplácet ještě 80 korun ze svého rozpočtu, ale zastupitelstvo rozhodlo takto z toho důvodu, že naše město je jedno z nejlepších v třídění odpadu, takže dostáváme určitý finanční obnos od EKO-KOMu a tyto prostředky zase vkládáme do systému. Proto si můžeme dovolit občanům dotovat částkou 80 korun náklady na likvidaci komunálního odpadu."

Na problematiku ukládání radioaktivních odpadů chtějí upozornit nejen obyvatelé Chanovic, kteří v sobotu 3. ledna pořádají už šestý ročník novoročního pěšího pochodu. Jeho trasa povede územím, které je mezi vytipovanými lokalitami ke stavbě úložiště radioaktivního odpadu. Trasa pochodu je volena tak, že území, které účastníci obejdou, znázorňuje plochu přibližně 300 hektarů, což je požadované území pro úložiště. Délka trasy činí přibližně deset kilometrů a vede členitou a pestrou krajinou Šumavy. Na trase najdou účastníci pochodu tři odpočinková místa s občerstvením a v cíli pak zahrají všem muzikanti z Prácheňska.

Dnes byl v nejjižnějším čínském cestovním městě San Ya zahájen ekologický cestovní rok 2009.
Na zahajovacím ceremoniálu náměstek šéfa čínského úřadu pro cestování Shao Qi-wei konstatoval, že v uplynulých letech se ekologické cestování v Číně rychle rozvíjí a stává se jediným oblíbeným typem cestování.
Podle odhadu globální turistické organizace dosáhne počet zahraničních turistů, kteří do roku 2015 přijedou do Číny, 100 milionů. Současně100 milionů Číňanů navštíví zahraniční země. Domácí cestovní ruch dosáhne 2,8 miliardy lidí.

Unikátny záber „usmievajúceho sa“ žraloka sa pri Bahamských ostrovoch podaril amatérskemu fotografovi Brucemu Yatesovi.

Amatérskemu nadšencovi sa podarilo odfotiť usmievajúceho sa žraloka.  Autor: Profimedia
 

Tento americký nadšenec trávi vraj pod vodou toľko času, že ho už morské príšery poznajú a vnímajú ako svojho. Yatesova snímka citrónového žraloka sa stala Fotkou roka 2008, udeľuje ju časopis Najlepšie fotky z prírody.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů