Čtvrtek, 28. března 2024

Na severu Čech -25 °C. Kde teď mrzne nejvíc?

Na severu Čech -25 °C. Kde teď mrzne nejvíc?

Vrány mrznou v letu a psi se mrazem lámou v zatáčkách. To jsou jen některé příměry, jimiž lidé hodnotí nynější studené počasí.

Nejnižší teplotu meteorologové naměřili ve Stráži pod Ralskem v Libereckém kraji, kde bylo z pondělí na úterý minus 25,6 stupňů Celsia. V Šumperku udeřily mrazy minus 21,4 stupňů na pardubickém letišti bylo minus 20,3 stupňů.


Podívejte se na mapu s podrobnými informaci o nejnižších teplotách, které v úterý naměřil Český hydrometeorologický ústav. Informace jsou včetně nadmořské výšky místa, v němž probíhalo měření.



Podívejte se, jak v noci hasiči z Rychnova nad Kněžnou vyprošťovali autobus, který v Sedloňově skončil kvůli mrazu a sněhu mimo silnici. Více o ranní situaci na silnicích ZDE.

461431
Video: TV Nova


Královéhradecký kraj


V Rychnově nad Kněžnou naměřili meteorologové těsně nad zemí naměřili ráno minus 23,6 stupně. Na Jičínsku bylo ráno až minus 21 stupňů Celsia, ve Vrchlabí na Trutnovsku bylo ráno minus 19,4 stupně a v Hradci Králové 12,1 stupně pod nulou.


Olomoucký kraj


Nejvíc v kraji mrzlo v Šumperku. Tam v půl osmé ráno naměřili meteorologové minus 21,4 stupňů Celsia. Na Šeráku v Jeseníkách pak ve čtyři ráno bylo minus 15,3 stupňů Celsia. Ve městě Jeseník o tři čtvrtě na devět ukazovala meteorologická stanice minus 14,8 stupňů.


Za takto silných teplot odborníci doporučují omezit pohyb venku na minimum.


Teploty kolem dvaceti pod nulou mohou působit problémy řidičům, kteří často jen stěží rozjíždějí své vozy. Pokud je na zimu pořádně nepřipravili, mohou se dočkat nemilých překvapení - zamrzlého ostřikovače, chladiče, nefungující baterky... Co hrozí vašemu autu a jak se toho vyvarovat, si můžete přečíst TADY.

461106
Video: Martin Hlavács


Středočeský kraj a Praha


V okolí Mnichova Hradiště na Mladoboleslavsku v noci klesla rtuť teploměru až na minus 21 stupňů. Pražské ranní teploty se pohybovaly od minus devíti do minus 13 stupňů.


Pardubický kraj


Kruté mrazy byly ve východních Čechách. V Pardubicích naměřili meteorologové v úterý ve čtvrt na osm ráno -19,8 stupně.


Ústecký kraj


V Ústí nad Labem bylo ráno v šest hodin kolem minus dvanácti stupňů, na hřebenech Krušných hor, ale i v Doksanech na Litoměřicku patnáct stupňů pod nulou.


Zlínský kraj


Minus 12,2 stupňů byla nejnižší teplota v tomto kraji. Naměřili ji ve Vizovicích. Ve Vsetíně v úterý stanice naměřily minus 10,6 stupňů.


Jihočeský kraj


V jižních Čechách meteorologové ráno naměřili teploty od minus 12 na horách po minus pět stupňů v Českých Budějovicích. Na Horské Kvildě, kde bývají mrazy největší, v noci na dnešek naměřili minus deset stupňů Celsia.


Moravskoselzský kraj


V noci a ráno tam mrzlo jen o něco méně, než v jedenáct hodin dopoledne. Například teplota v Ostravě dopoledne byla na minus 7,9 stupňů Celsia. Ráno klesla mírně pod osm stupňů.


Jihomoravský kraj


V Brně teplota klesla ráno pod minus šest stupňů. V Tuřanech bylo v devět hodin minus 6,3 stupně. V Žabovřeskách bylo v sedm hodin minus 5,3 stupnů.


Karlovarský kraj


V Olšových Vratech bylo dnes minus 10,8 stupňů.V Karlových Varech v noci na dnešek klesla teplota na minus 9,1. V Chebu bylo minus 8,9.


Plzeňský kraj


Na Přimdě klesla teplota na minus 8,9 stupňů. V Plzni ráno bylo minus osm. V Konstantinových Lázních o jeden stupínek více - minus 7,9 stupňů Celsia.


Teplotní rekord nepřekonán


Teplotní rekord z roku 1945, který je 23,5 stupně pod nulou, tak nebyl překonán. "Jsou to standardní měření ve výšce dvou metrů nad zemí. V pěti centimetrech je teplota tam, kde není zasněženo, samozřejmě ještě výrazně nižší," řekl klimatolog Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Mrkvica.


Extrémní mrazy přetrvají až do pátku, noční teploty budou místy klesat až k minus 20 stupňům. "Ve středu a v pátek nás čekají jedna z nejchladnějších rán, "potvrdila Honsová. Sněžit by ve středu nemělo. "Jen v Ústeckém kraji by mohlo napadnout kolem dvou centimetrů sněhu," doplnila za Meteopress Honsová.


Nová pokrývka na horách


Na hřebenech Krkonoš a Orlických hor leží od 30 do 70 centimetrů sněhu. "Během pondělí a v noci na úterý sněžilo velmi málo, připadlo maximálně do pěti centimetrů sněhu. Sjezdovky zasněžujeme technicky," řekl šéf skiareálu Pec pod Sněžkou František Vambera.


V okolí skiareálu Zadní Telnice v Krušných horách na Ústecku leží dvacet centimetrů přírodního sněhu. Přímo na sjezdovkách je až padesát centimetrů převážně technického sněhu. Provozovatelé připravují slalomový svah a sjezdovku Meva na středeční zahájení večerního lyžování. Pod umělým osvětlením se tu bude lyžovat každou středu, pátek a sobotu od osmnácti do dvaceti hodin. První večerní lyžování 7. ledna bude zdarma. V dalších dnech přijde na 150 korun.


V největším lyžařském středisku Pardubického kraje v Dolní Moravě se lyžuje na 60 centimetrech částečně technického a částečně přírodního sněhu. V provozu jsou celkem tři vleky.

Zdroj: http://tn.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů