Pátek, 29. března 2024

Hybridní technika už není na obtíž

Hybridní technika už není na obtíž
Automobilky chystají na tento rok kolem sto padesáti nových modelů a inovací. Evropa se dočká svých prvních hybridů a zákazníci Škodovky dlouho očekávaného SUV. A navzdory krizi budou příští měsíce nezvykle bohaté na premiéry luxusních roadsterů a kabrioletů.

Z atímco si zaměstnanci mladoboleslavské továrny užívají mimořádného volna, jejich šéfové bojují s poklesem poptávky uspíšením premiéry nového sportovně-užitkového modelu Yeti. Vůz, který měl mít podle původních plánů premiéru až koncem léta, přiveze automobilka už do jarní Ženevy.

Čtyřmetrový yeti vyjede na silnice ve verzi 4x4 a spojkou Haldex, levnější varianty budou mít jen pohon předních kol. Pod kapotou by se měl mimo jiné objevit nový koncernový turbodiesel s objemem 1,6 litru a vstřikováním Common-rail, který definitivně nahradí legendární motor 1,9 TDI. Nová jedna-šestka bude k mání ve dvou variantách výkonu: 90 a 105 koní.

Fanoušci klasických kombíků budou mít důvod k radosti na podzim, kdy zažije svou premiéru Superb Combi. Už teď je jisté, že půjde o jednoho z největších zástupců této kategorie.

Speedsterem proti krizi

Patrně nejdražší vůz letošního roku uvede v červnu na trh Mercedes. Další variace na legendární typ 300 SLR vyjde ještě více vstříc svému historickému předobrazu. A to nejen svým názvem, jehož součástí je i jméno vítěze závodu Mille Miglia z roku 1955 Stirlinga Mosse.

Z auta například zmizí přední okno, které (podobně jako kdysi) nahradí jen dvojice decentních větrných štítů. Výrobce uvádí, že půjde o nejrychlejší sériový speedster na světě. Vidlicový osmiválec s kompresorem a výkonem 650 koní rozjede vůz na stovku za 3,5 vteřiny, maximální rychlost je 350 km/h. Mercedes SLR Stirling Moss vystřídá v nabídce automobilky dosluhující typ SLR Roadster. Prodejní cena je stanovena na 750 tisíc eur, předchůdce byl zhruba o třetinu levnější. Odbyt tak drahému autu pomůže zajistit jeho exkluzivita - automobilka počítá s výrobou maximálně 75 kusů.

Novou generaci BMW Z4 si naopak budou moci koupit všichni, kdo dají dohromady nejméně 35 900 eur. Právě tolik má stát základní verze s 2,5litrovým šestiválcovým motorem o výkonu 200 koní, zatímco silnější třílitry budou o sedm (verze 260 koní), respektive dvanáct tisíc (verze 300 koní) dražší.

A pokud se až dosud musel zákazník složitě rozhodovat, zda zvolit kupé nebo raději roadster, automobilka z něj tentokrát tato muka sejme. Nová Z4 totiž vyjede pouze s jednou variantou karoserie - jako roadster s hliníkovou skládací střechou. Vzhledem k jejím kompaktním rozměrům zet čtyřka naštěstí nepřijde ani o pověstnou elegantní siluetu s dlouhou přední kapotou a kapkovitě zúženým kufrem.

Baterie pod kapotou

Starému dobrému plátnu však dají přednost hned tři ostře sledované kabriolety: Audi A5, Mini a Fiat 500. Kromě stejného materiálu mají vozy společné také odhodlání nabídnout místo čtyřem cestujícím. Zatímco s kabrioletem bude řada A5 letošní sérii novinek od Audi otevírat, do konce roku stihne představit ještě verzi kombi s klínovitým profilem, úzkými bočními okny a příznačným názvem Sportback.

Ani tím však Audi letos nekončí, na podzim je netrpělivě očekávána třetí generace luxusní limuzíny A8. Úsilí automobilek o snížení emisí CO2 bude mít u tohoto modelu podobu čtyřválcového benzinového motoru s dvojitým přeplňováním, zatímco až dosud byl pod kapotou osmičky přítomen nejméně šestiválec.

Tím však boj proti globálnímu oteplování nekončí, zájemci o luxusní evropskou limuzínu se konečně dočkají i hybridních verzí. Mercedes třídy S ve verzi 400 Hybrid spotřebuje v průměru jen 7,9 litru benzinu a k tomu si zachová stávající velikost kufru. Jeho lithium-ionové baterie mají tak malé rozměry, že se je podařilo umístit výhradně pod přední kapotu. S hybridními verzemi svých vlajkových lodí počítá i Audi a BMW, zatím však o jejich parametrech nejsou k dispozici bližší údaje.

Nejdůležitější premiéra čeká Mercedes už letos na jaře, kdy do Ženevy přijede s novou třídou E. Pro automobilku jde o klíčový model, který si každoročně po celém světě najde 300 tisíc zákazníků. Nové éčko přijde se změnou stylu: elipsovité světlomety vystřídají čtverce, za pozornost určitě stojí i nová generace naftových motorů se dvěma turbodmychadly. Právě díky dvojitému přeplňování se automobilce podařilo posunout výkon čtyřválce až za hranici 200 koní při průměrné spotřebě necelých sedmi litrů nafty na sto kilometrů.

Konkurence pro fabii

Nový rok přináší do prodejen značky Hyundai novinku, která by mohla pokazit radost mladoboleslavské Škodě. I když za vážného konkurenta pro fabii byl často označován i model Getz (byť prodeje nejmenší škodovky prakticky neovlivnil), jeho nástupce s označením i20 k tomu má přece jen lepší předpoklady. Auto, vyráběné v Indii, vypadá mnohem lépe než jeho předchůdce, má dvanáctistovku se slušným výkonem 78 koní a základní cena je na úrovni slabší tříválcové fabie - 229 900 korun.

Ve stejné kategorii aut bude lovit zájemce i nový Volkswagen Polo, který má na silnice vyjet v dubnu. Svou délkou 395 cm bude menší než jeho koncernoví sourozenci, stejně jako Seat Ibiza však bude jezdit na novém podvozku s širším rozchodem kol. Kromě nového čtyřválce 1,6 TDI by se pod jeho kapotou měl poprvé objevit i tříválec 1,2 TDI s výkonem 75 koní. Tento agregát bude v polu dosahovat průměrné spotřeby kolem čtyř litrů nafty, ekologická verze Polo BlueMotion spotřebu ještě o půl litru sníží. Dieselová dvanáctistovka se do konce roku objeví také pod kapotou Škody Fabia.
Zdroj:IN magazín
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů