Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lázeňská kamna - ekonomické řešení přípravy teplé vody v koupelně

Lázeňská kamna - ekonomické řešení přípravy teplé vody v koupelně
Lázeňská kamna na teplou vodu - to znamená 12 polínek a máte spoustu horké vody. Elektřina již dávno není za 20 haléřů a příprava teplé vody může představovat významnou částku v rodinném rozpočtu. Lázeňská kamna mají perfektní účinnost. Hojně se používala v minulosti. Vzhledem k růstu cen energií bych řekl, že mají i poměrně perspektivní budoucnost.
 

Lázeňská kamna - dobré věci se vrací

 

Lázeňská-kamna.jpgKarta se obrací, doba se vrací zpět. Do obýváku se dnes instalují krby s různými výměníky, teplovzdušné i teplovodní kamna apod. Někteří lidé se chytají za hlavu : „Kdo to vymyslel, dávat kotle do obýváku !“   „No kdo, drahé energie – tedy různé síťové monopoly,“ chce se mi odpovědět.

 

Lázeňská kamna jsou spolehlivá, jednoduchá ale i vysoce účinná. Na obrázku jsou nyní používaná lázeňská kamna instalovaná v roce 1985. V koupelně. Výrobce NDR. Nikdy se nečistila. Žádné odstraňování vodního kamene, ani nánosů. V současné době je možno taková kamínka objednat např. u firmy OPOP z Valašského Meziříčí. 

 

Účinnost lázeňských kamen

 

Účinnost je velmi vysoká. Středem válce je komín, který odvádí horké spaliny a přímo ohřívá vodu. Bez jakýchkoliv mezivýměníků. Každý případný mezivýměník by byl ztráta. Bylo by vhodné, po nahřátí bojleru, ve kterém je tlaková voda, je zajištěn odvzdušňovacím  a pojišťovacím ventilem, mít ještě komínovou klapku. Aby v noci, když se již netopí, neutíkalo teplo do komína a voda nechladla.

 

Porovnání účinnosti lázeňských kamen s krbovými výměníky

 

Vezměme např. krb s teplovodním komínovým  výměníkem.  Takový  výměník odebírá teplo pouze z komínové ztráty. Tedy teplo, které utíká do komína. Komínová ztráta bývá u všech kotlů nejvyšší ztráta cca 12 – 30 %. Ovšem zbytek tepla krb vyzáří do okolí. Vyhřeje Vám dům, nebo byt.  Tedy na množství dřeva spotřebovaného  krbem k ohřevu teplé vody, je několikanásobně vyšší.

 

Teplo v domě z krbu může být příjemné. Může být. Dnešní nízkoenergetické domy mají tepelnou ztrátu jen kolem 8 kW. To znamená, že dům rychle krbem přehřejete, dříve, než vůbec stihnete ohřát vodu. Dalším  nebezpečím je, že na komínovém výměníku v krbu vám kondenzují spaliny a dolů do krbu kape dehet. Pokud do komína odchází nízká teplota spalin, v komíně budou kondenzovat. Zvýšení výkonu výměníku  krbu tedy může způsobit problém. Čištění takového výměníku taky není jednoduché. Pokud vypne elektřina, krbový výměník vám začne bublat. Tyto všechny nevýhody u lázeňských kamen odpadají. Lázeňská kamna nepotřebují elektřinu.

 

Lázeňská kamna jsou levné, jednoduché , spolehlivé a vysoce účinné zařízení na výrobu levné  teplé vody.  Naši předkové by se divili. Technický pokrok někdy znamená 2 kroky vzad.

 

Autoři:Ing. Vítek  Rudolf energetický expert Lednica při Púchove, Ing. Sýkora Pavel

 

ZDROJ: www.kodek.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů