Pátek, 19. dubna 2024

Olešnice: největší skicentrum na jižní Moravě poroste

Olešnice: největší skicentrum na jižní Moravě poroste
Největší lyžařské centrum jihu Moravy v Olešnici na Blanensku se nejspíš rozšíří. Pětisetmetrová sjezdovka s umělým sněhem a dvěma vleky nestačí letos náporu lyžařů. Například o vánočních prázdninách lidé čekali u vleku až hodinu ve frontě. Radnice kvůli přetlaku zájmu zkusí získat další dotace na stavbu nového vleku. 

Podle starosty Zdeňka Pešy má Olešnická sedmihektarová sjezdovka kapacitu kolem 500 lyžařů. Tolik lidí ji dnes v jednom okamžiku nevyužívá, protože vlek vyveze za hodinu nahoru nejvýš 1350 lidí. Kromě vleků by se podle starosty měla rozšiřovat i restaurace. I když ji provozovatel sjezdovky dostavěl teprve loni, už letos se ukázalo, že 35 míst nestačí. "Podcenili jsme zájem Brna," řekl starosta.

Brňané si podle něj zvykli do padesát kilometrů vzdálené Olešnice jezdit třeba na večerní lyžování. Zájem prý podpořila i letošní hospodářská krize. "Řada fabrik a provozů omezila výrobu, dala lidem dovolenou a ti ji využívají tak, že dojíždějí na sjezdovku. Každodenně od ranních 8:00 je obsazená," řekl Peša. Kromě vleku a restaurace nestačí ani parkoviště. Pojme 80 aut, letos jich ale pod vleky parkovalo i 250.

Podle Peši se ale nová plocha betonovat nebude, na to je prý škoda zemědělské půdy. Stačí, když rekreanti mohou parkovat na umrzlé louce poblíž, řekl. Lyžařský areál funguje v Olešnici několik let, město a soukromý investor ho zbudovali za 35 milionů korun, zčásti za přispění evropských peněz. Podle Peši se tam letos na umělém sněhu lyžuje od 7. prosince. Stavět sjezdovku na jihu Moravy, kde chybí hory a sníh se na většině území drží vzácně, podle něj nebylo rizikem, když se počítalo s umělým sněhem. "Vycházeli jsme z dlouhodobé studie mrazových dnů. V Olešnici je jich za rok 90 až 110," řekl starosta.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů