Středa, 17. dubna 2024

Budoucnost skládky? Stezky a golfové hřiště

Budoucnost skládky? Stezky a golfové hřiště

Brno - /VIZUALIZACE/ - Od konce druhé světové války vozili tuny odpadků denně popeláři na stotřicetihektarové území v brněnských Černovicích.

Už s tím skončili, hromady odpadu však na místě zůstaly. A v budoucnosti mají místo popelářů vyrážet na skládku sportovci, golfisté i rodiny s dětmi. Město má plány v Černovicích postavit takzvaný ekologický park. Skládku dělníci zasypou ornou půdou, zasadí stromy a trávu a vybudují hřiště nebo běžecké stezky. Bude to však trvat až patnáct let.

„Chceme tam mít tréninkové golfové hřiště, dráhy na in-line bruslení nebo bežecké okruhy jaké jsou v zahraničí. Lidé si podle zdatnosti na informační tabuli vyberou stezku, kterou z se mají vydat,“ nastínil vzhled parku náměstek brněnského primátora pro rozvoj města Martin Ander.

Riziko znečištění
První změny uvidí lidé na skládce už za dva nebo za tři roky. Procházet se v parku však budou nejdříve za deset až patnáct let. Vše totiž závisí na dotacích z Evropské unie. Jen vyčistit celé území bude stát stovky milionů korun.

Podle ekologů by mělo město v první řadě zabránit, aby nebezpečné látky neprosákli do podzemní vody. „Brno má totiž ve svém podzemí přímo pod skládkou obrovskou zásobárnu kvalitní, čisté a pitné vody z moravského krasu. Pokud město skládku dostatečně nezabezpečí, mohou se dostat těžké kovy do vody a znečistit ji. Přitom by mohla v případě nějaké ekologické katastrofy sloužit jako zdroj pitné vody pro celé Brno na několik měsíců,“ vysvětlil ekolog z institutu Veronica Mojmír Vlašín.

Současný stav skládky se nelíbí starostovi brněnských Černovic Jiřímu Hladíkovi. „Už dlouho chceme, aby se skládka změnila, zatím ale všechno naráželo na peníze. Park bychom uvítali, protože jich je v Černovicích málo a navíc nemáme místo, kde bychom je vybudovali,“ uvedl Hladík.

Záměr města vítají i obyvatelé Černovic. „Když se člověk prochází kolem skládky, není to moc hezký pohled. Děti tady v okolí si nemají kde hrát, bylo by dobré udělat ze skládky něco pro ně,“ uvedla například Marcela Pluháčková, která bydlí v nedaleké Smutné ulici.

Kromě parku, hřišť a sportovních stezek mají na hromadách odpadků vzniknout také ekologické projekty. „V jižní části skládky už je například kompostárna a zkušební bioplynová stanice, která vyrábí z bioodpadu elektřinu. Časem chceme vybudovat ekopark, kde studenti uvidí konkrétní průmyslové technologie jako kompostování či fungování sluneční elektrárny,“ dodal Ander.

Výstava návrhů

Obyvatelé Černovic, ale i celého Brna se mohou k budoucí podobě areálu místo Černovické skládky vyjádřit. „Uspořádali jsme výstavu v Urban centru v Mečové ulici. Lidé budou mít možnost hlasovat v anketě nebo si prohlédnout studii místa, kterou nechalo město vypracovat,“ uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Výstava v Urban centru začíná dnes a trvá do konce února. Přístupná je od úterý do pátku od deseti hodin dopoledne do šesti hodin večer a v sobotu mezi jednou a třemi hodinami odpoledne.

Na výstavě lidé uvidí i snímky které zachycují současný stav skládky. Je na ní nahromaděný odpad za více než čtyřicet let. „Na konci druhé světové války vojáci vybombardovali brněnskou spalovnu. Všechen odpad z brněnských domácností i průmyslových podniků museli popeláři vozit do Černovic až do nového zprovoznění spalovny v roce 1991,“ vysvětlil Ander.

Zdroj: Brněnský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů