Pátek, 29. března 2024

Školy mohou žádat o podporu projektů bezpečných cest

Nadace Partnerství dnešním dnem vyhlašuje třetí ročník grantového programu Na zelenou, který je zaměřený na podporu bezpečných cest do škol.
Školy mohou žádat o podporu projektů bezpečných cest

Na ochranu dětí před dopravními nehodami bude letos v programu rozděleno 800 tisíc korun. Žádosti o podporu dopravních projektů mohou školy zasílat do 28. února. Generálním partnerem programu je již třetím rokem finanční skupina AXA, záštitu nově poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.

Grantový a asistenční program Na zelenou je zaměřen na podporu bezpečných cest a na zlepšení životního prostředí v okolí školských zařízení. „Prostřednictvím programu Na zelenou pomáháme školám zvyšovat dopravní bezpečnost dětí na cestě do školy a zlepšovat povědomí žáků a rodičů o pravidlech dopravního chování. Naším cílem je však také podpora udržitelné dopravy a propagace zdravého životního stylu,“ popsal Radek Patrný z Dopravního programu Nadace Partnerství.

Základem školních projektů je práce s dětmi. Ty zakreslují do připravených mapek svou obvyklou cestu do školy, vyznačují místa, kde se necítí bezpečně a popisují proč. Poté s pomocí pedagogů vytvářejí souhrnnou školní mapu se všemi rizikovými místy. Na jejím základě je zpracována odborná studie s návrhy opatření na zvýšení dopravní bezpečnosti v okolí školy. Cílem školních projektů je, aby zastupitelstva měst a obcí uvolnila na konkrétní řešení prostředky ze svých rozpočtů.

O podporu svého projektu, připraveného podle metodiky Nadace Partnerství, může požádat jakákoli škola v České republice. Školám jsou k dispozici vyškolení konzultanti, kteří je celým projektem provedou. „Výše školní podpory může být až 90 tisíc korun. Část finančních prostředků je určena na zpracování dopravní studie, která bude sloužit obci jako podklad pro rozhodování o realizaci náročnějších stavebních úprav. V rámci projektu však škola může sama uskutečnit řadu drobných opatření, jako jsou přístřešky či stojany na kola, školní plány mobility a podobně“, upřesnil Radek Patrný a dodal, že více informací žadatelé naleznou na adrese  www.nadacepartnerstvi.cz.

„Za předchozí dva roky spolupráce s Nadací Partnerství na projektu Na zelenou jsme si ověřili, že tento projekt splňuje naše očekávání a je jasným signálem pro naše klienty, že AXA je společensky zodpovědnou společností tam, kde působí. Těší nás rovněž velký zájem škol o účast na projektu a věříme, že tomu tak bude i nadále,“ říká Marek Zeman, ředitel PR a komunikace finanční skupiny AXA.

kontakt:           Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství,

                        tel.: 274 816 727, mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů