Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Na dotační programy v oblasti životního prostředí a zemědělství letos Královéhradecký kraj poskytne devět milionů korun.
O podporu budou moci žadatelé žádat například na projekty ekologického nakládání s komunálními odpady, protipovodňová opatření či využití biomasy jako obnovitelného zdroje energie. O návrhu grantových programů pro letošní rok včera rozhodli krajští radní, záměr ještě projedná na svém lednovém zasedání zastupitelstvo.
„O grantové programy v oblasti životního prostředí a zemědělství je velký zájem. Bohužel tak nemůžeme uspokojit všechny žadatele, ale obvykle asi jen 40 procent akceptovatelných žádostí,“ uvedl na oficiálních stránkách krajský radní Jan Tippner, který má na starosti resort životního prostředí a zemědělství.

Novou publikaci s názvem Obyčeje a lidové tradice na Valašsku vydali valašskomeziříčští ochránci přírody. „Jedná se vlastně o kalendář zvyků, obyčejů, pověr a pranostik, které se váží k významným svátkům církevního roku: od Vánoc či Velikonoc až po dnes již téměř neznámé svátky,“ popsal Milan Orálek, jenž se na vzniku knížky podílel jako editor. Kniha je doplněna současnými, ale i historickými fotografiemi: nejstarší pochází z roku 1909 a vyobrazuje Velikonoční klepotání ve Valašském Meziříčí. Sestavení obsahu se ujal třiašedesátiletý historik a etnograf Jan Krba, barevnými ilustracemi publikaci doplnil přírodovědec Ludvík Kunc. „Příprava knihy trvala tři roky. Nyní je k dostání v knihkupectvích ve Valašském Meziříčí, ve Valašských Kloboukách a ve Vsetíně,“ informoval Milan Orálek. Připomněl, že zájemci si publikaci mohou objednat i na stránkách meziříčských ochránců přírody.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) vyhlásilo Program na podporu činnosti nestátních neziskových organizací (NNO) působících v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO). Příjem žádostí je otevřen do 11. února 2009.
Přihlašované projekty by se měly především zaměřit na uplatnění inovativních a integrujících forem EVVO ve školách, implementaci EVVO dle rámcových vzdělávacích programů do školních vzdělávacích programů, tvorbu školních programů (plánů) EVVO, vzdělávací či informační aktivity v EVVO.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů