Čtvrtek, 28. března 2024

Zelený Gore se utká s modrým Klausem

Zelený Gore se utká s modrým Klausem
Český prezident začátkem března osobně narazí na svého globálního klimatického rivala. Na konferenci nazvané ECO:nomics v kalifornské Santa Barbaře bude předřečníkem Ala Gorea, bývalého amerického viceprezidenta, kterého příliš "nemusí".

"Goreovo zpochybňování základních stavebních kamenů současné civilizace míru příliš nepřidává," komentoval například předloni Klaus udělení Nobelovy ceny za mír právě demokratovi Goreovi. Pořádající ekonomický deník Wall Street Journal chce během konference spolu s průmyslníky a vědci zjistit, jestli environmentalismus náhodou není východiskem z ekonomické krize.

Závěrečné příspěvky Klause a Gorea však zřejmě budou ve tvrdé opozici. Klaus před dvěma lety v rozhovoru pro HN dokonce na amerického politika přímo zaútočil: "Žádné ničení planety nevidím. To může říkat snad jen pan Al Gore, normální člověk těžko."

Jiný rozhovor, pro agenturu DPA, jeho názory na Gorea jen potvrzují. Klaus se v něm pasuje na novodobého Dona Quijota a říká: "Falešná a neférová propaganda samozvaného velekněze klimatu mi připomíná komunistickou éru. Považuji za nutné pozvednout proti tomu svůj hlas."

Přednáška českého prezidenta na konferenci bude mít příznačný název Odvrácená strana. Klaus, coby vymítač pověr o klimatických změnách, v ní chce odpovědět na otázku, zda environmentalismus pro lidstvo nepředstavuje větší ohrožení než globální oteplování. Hned po něm v pravé poledne nastoupí k řečnickému pultu matador americké politiky Al Gore. Na Klausův environmentální skepticismus chce reagovat tvrzením, že ekonomická krize je zabijákem financování zelené revoluce a ukázat ekologicky smýšlejícím politikům a manažerům, jak se s problémem vypořádat. Ostatně název jeho přednášky Nová nepříjemná pravda přímo odkazuje na film, za nějž převzal Oscara.

Konferenci 4. března zahájí Alan Mulally, šéf automobilky Ford. Ve svém příspěvku zkusí odhadnout, zda symbióza s přírodou náhodou nepředstavuje pro detroitské výrobce automobilů světlo na konci tunelu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů