Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brno: Povodně i černovická skládka v Urban centru

Letitý problém Brna - černovická skládka a problematika povodní je k vidění v brněnském Urban centru na Mečové ulici.
Brno: Povodně i černovická skládka v Urban centru
 

Jez v Komíně (2005)

Jez v Komíně (2005)

{foto:archiv Povodí Moravy}

Protipovodňová opatření města Brna a Ekologický park Černovická terasa - to jsou názvy dvou nových výstav, které nabízí Urban centrum od 13. ledna do konce února.

První z výstav seznamuje návštěvníky s komplexní koncepcí ochrany města před povodněmi. Během historického vývoje Brna byly povodněmi ohrožovány především předměstí či další obce při obou řekách, zatímco výše ležící jádro města zůstávalo mimo dosah záplav. Postupným rozvojem města se však zástavba na mnoha místech ocitla v těsném sousedství Svitavy nebo Svratky.

Proto schválili brněnští zastupitelé v říjnu 2008 plán protipovodňových opatření, který zajistí městu do budoucna bezpečí. Návrh umožňuje rozlití přívalové vody v místech, kde nejsou ohroženy životy lidí a nehrozí škody na majetku. Naopak tam, kde by velká voda ohrožovala životy lidí a majetek, jsou navrženy protipovodňové zemní valy, železobetonové hráze a místně i mobilní hrazení. Projekt počítá i s určitým rozšířením koryt řek a úpravou objektů, které tvoří překážky na tocích, jako jsou jezy, mosty, lávky atd.

Tématem druhé výstavy je přeměna bývalé městské skládky Černovice na ekologický areál. Území o rozloze téměř 250 hektarů nese stopy mnohaleté těžby písku a ukládání odpadu z Brna i okolních obcí. V současné době je část plochy využívána jako zahrádky a část zarostlá náletovou vegetací. Studie rekultivace černovické skládky počítá s využitím areálu k rekreačním účelům. Bývalá skládka a opuštěný pískový lom nabízejí možnosti k provozování adrenalinových sportů (umělé lezecké stěny či slaňování z náhorní plošiny na dno kaňonu) i dalších aktivit - golfu, cyklistiky, pěší turistiky. Rekultivace skládky a výstavba odpočinkového a rekreačního areálu je pro příští léta jednou z priorit města Brna.

Urban centrum na Staré radnici (Mečová 5) je otevřeno od úterý do pátku od 10 do 18 hodin, v sobotu od 13 do 16 hodin.

ZDROJ: www.brno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů