Čtvrtek, 28. března 2024

USA: Zelený tahač

USA: Zelený tahač
Peterbilt vyvinul a už 1, 5 roku testuje zelený hybridní tahač. Myslíme zelený, jako „zelený“. Ale je také zelený, pravda.

Pokud se teď smějete pod fousy nad naivností celé akce, zadržte. Pokud někdo potřebuje drasticky snížit emise a má k tomu technický prostor, jsou to tahače. Pokud někdo potřebuje extra porci točivého momentu z elektrických motorů navrch, jsou to tahače. A pokud má někdo tahačů tolik, že by alespoň částečné zavedení hybridů mohlo být někde poznat, je to Amerika.

Za vším stojí mimo jiné řetězec amerických supermarketů Wal-Mart, který vyhlásil zelenou kampaň, v jejímž rámci chce v průběhu několika následujících let zvýšit efektivitu svého vozového parku o plných 25%. Do jeho flotily tedy přibyl první hybridní tahač na světě. Podle dosavadních výpočtů by majiteli mohl uspořit roční náklady za naftu ve výši 9000 dolarů (údaj z roku 2007).

Hybridní systém má na svědomí firma Eaton a funguje velmi podobně, jako v Priusu, nebo hybridních Lexusech. Regenerativní brzdění dobíjí akumulátory, které napájejí hlavní i případné dodatečné elektrické systémy trucku, plus samozřejmě generátor/elektromotor, který v případě potřeby pomůže s pohonem kamionu. Dokonce i takhle těžká obluda prý může za určitých okolností jet pouze na elektřinu. Provoz u firmy Wal-Mart je zároveň testovací procedurou, Peterbilt chce Model 386 Hybrid uvést do běžného prodeje už v roce 2009.

Nepodařilo se nám zjistit, o kolik bude hybridní Peterbilt dražší, než srovnatelný dieselový truck, ale při vytíženosti kamionů je pravděpodobné, že návratnost bude zásadně rychlejší, než v případě luxusní limuzíny.

A ještě jeden argument, proč je to všechno velmi dobrý nápad – hybridní pohon je dosud ve vývoji a je potřeba ověřit reálnou životnost akumulátorů a případné provozní problémy. A právě drsný život v každodenní nákladní přepravě je tou vůbec nejlepší testovací metodou.

Peterbilt Model 386 Hybrid - Bzzz!

ZDROJ: Autoweb.cz, Honza Koubek, upraveno


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů