Pátek, 19. dubna 2024

Městská policie bude jezdit ekologičtěji díky novému skútru

Městská policie bude jezdit ekologičtěji díky novému skútru
Městská policie ve Znojmě používá od minulého týdne nový ekologický dopravní prostředek - elektrický skútr. Oproti benzinovým motocyklům a automobilům má skútr minimální provozní náklady.
 
Pro městské strážníky představuje skútr ekologickou alternativu automobilu. „Skútr se nabíjí asi dvě hodiny a na jedno nabití ujede až sto kilometrů. Provozní náklady tak jsou oproti autu zanedbatelné, skútr navíc v podstatě nevyžaduje údržbu. Strážník je na něm ale naopak v bližším kontaktu s lidmi, má větší přehled o dění kolem sebe než v autě a nespornou výhodou je také minimální hlučnost,“ shrnul ředitel městské policie Petr Kolouch.

Dvoumístný skútr jede rychlostí až sto kilometrů za hodinu. Svými jízdními vlastnostmi se vyrovná jinému obdobnému motocyklu. Oproti němu je ale skútr ekologický a jeho provoz levný. Náklady na provoz se pohybují do deseti korun na 100 km. Počáteční investice na skútr,  za který městská policie zaplatila celkem dvě stě tisíc korun, se tak vrátí za dva roky. V ulicích je nový dopravní prostředek lehce rozpoznatelný díky výraznému označení městské policie.

Od jara využívají znojemští strážníci také chodníková vozítka segway. Jejich provoz se v ulicích osvědčil. „Nemluvíme o stovkách kilometrů, které dvoukolky najezdily, jsou to tisíce kilometrů navíc, které se díky těmto ekologickým vozítkům daří  při pochůzkách zkontrolovat,“ řekl Kolouch.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů