Středa, 24. dubna 2024

Bursík ocenil, že se ho v EP neptali na jádro, ani na Klause

Bursík ocenil, že se ho v EP neptali na jádro, ani na Klause
Český vicepremiér Martin Bursík si cení toho, že ho dnes poslanci ve výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu "negrilovali" ohledně názorů prezidenta Václava Klause na boj s klimatem či kvůli problematice jaderné energetiky. Ministr životního prostředí ČR to řekl novinářům po zasedání výboru EP. Tam představoval priority českého předsednictví, v jejichž čele stojí právě ochrana klimatu a životního prostředí.
    Právě prezident Klaus se netají pochybami ohledně efektivity boje proti klimatickým změnám a jeho názory v této oblasti vyvolávají u expertů na boj s klimatem otazníky.
    Bursík dnes novinářům řekl, že očekával, že v dnešní rozpravě padne jméno Václav Klaus alespoň jednou, což se nestalo. "Z mého pohledu to je dokladem extrémně vysoké kompetence výboru pro životní prostředí," řekl Bursík. "Mě to velmi potěšilo. Já jsem přítelem věcné diskuse v politice a myslím, že je to také trochu lekce a určité ponaučení z evropské úrovně, které si můžeme přenést do České republiky," dodal.
    Podle ministra, který je předsedou Strany zelených, patří jeho pochvala evropským zákonodárcům i za to, že jej členové výboru pro životní prostředí v EP nezpovídali kvůli jaderné energetice.
    Česká média minulý týden poukázala na to, že odpor ministerstva k jádru, které bylo doposud pro "zelené" tabu, nyní slábne. "Nebráníme se (rozvoji jaderné energetiky) zásadně, pokud se podaří vyřešit naše výtky," řekl minulý týden Hospodářským novinám Bursíkův mluvčí Jakub Kašpar.
    K prioritám českého předsednictví unie patří vedle ochrany klimatu i ochrana lidského zdraví, udržitelná spotřeba a výroba a ochrana biologické rozmanitosti.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů