Čtvrtek, 25. dubna 2024

Bio kvalita vstupuje i do spodního prádla

Bio kvalita vstupuje i do spodního prádla
Po potravinách, kosmetice, svrchních oděvech a dalších součástech našeho života proniká biokvalita i do spodního prádla, které chce být zároveň ekologické, ale i sexy, píše agentura AFP.
    "Když nebudete vědět, z čeho máte kalhotky, budete je nosit?" ptá se jeden výrobce v krátkém filmu vysílaném na mezinárodním salonu spodního prádla, který skončil ve středu v Paříži.
    Anglická značka Eco-Boudoir se tak snaží přitáhnout pozornost k průmyslu patřícímu stále k těm, které silně znečišťují životní prostředí. Upozorňuje na to, že například na výrobu jednoho kilogramu bavlny je třeba 20.000 litrů vody a na její vypěstování se zase spotřebuje obrovské množství pesticidů.
    Mezi ekologické se stále častěji řadí prádlo a pohodlné domácí oděvy. Je však třeba se snažit o to, aby bylo propracovanější a sexy.
    "Být zelený je dnes velmi přitažlivé," řekla Karine Lebretonová ze salonu Promostyl.
    Tohoto kréda se v každém případě drží Eco-Boudoir: "Chtěli jsme skutečně vytvořit kolekci spodního prádla, které by bylo zcela přírodní, naprosto ekologické, zdravé, krásné a sexy a které by vyvrátilo všechny předsudky týkající se možnosti trvale udržitelného rozvoje," řekla zakladatelka společnosti Eco-Boudoir Jenny Whiteová.
    Značka nabízí slipy, podprsenky, noční košilky a další prádlové doplňky, které se ničím neliší od výrobků vystavovaných jinde, kromě svého složení: je vyrobeno výhradně z hedvábí a bio bavlny, z bambusu a dřevěného vlákna.
    Prádlo se vyrábí v Británii, aby se předešlo znečištění v důsledku dopravy, a potisky na hedvábí se dělají postupem, který vyžaduje méně vody než tradiční metody.
    Jina Lucianiová, která před sedmi měsíci vytvořila značku Occidente, nabízí jen výrobky z bio bavlny barvenými barvami respektujícími životní prostředí. Její malá společnost nabízí noční košilky, podprsenky zdobené krajkou, oboustranná bolerka, kalhotky, legíny a pyžama v něžných barvách s knoflíky z recyklované dřevěné hmoty.
    "Je to spíš roztomilé než sexy," přiznává Jina Lucianiová. "Prioritou ale je, aby to bylo pohodlné. Cílem není svádět, ale cítit se dobře sám nebo s přáteli," řekla.
    Oděvy vyrábí jedna rodinná společnost v Tunisku podle etických norem. Zakladatelka chce rozvíjet svoji řadu a používat i jiné bio materiály vyšší úrovně, jako například "bambus s dotekem hedvábí".
    Bio prádlo je "krok vpřed, který je velmi přínosný a bude se stále rozšiřovat", předpovídá Florence Peyrichová z Promostylu.
    Dobře to pochopil výrobce prádla pro muže Eminence. Prádlo z bio bavlny značky Max Havelaar je k dostání od loňského prosince, říká ředitelka exportu Estelle Ribeová. "Zjistili jsme, že spotřebitelé projevují stále větší vnímavost k ekologickým otázkám," řekla. Značka chce výrazně obohatit řadu bio prádla, která zatím obsahuje jen slipy, šortky a trička v barvě bílé, šedé a černé.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů