Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) by chtěl zkomplikovat výstavbu americké radarové základny v Brdech tím, že by se z tohoto území stala chráněná krajinná oblast, a později případně i národní park. Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Rath zdůraznil, že jakákoli stavba v chráněném území je velmi problematická a že by to pomohlo i proti radaru. Pochybnosti o jeho plánu vyjádřili mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar a ministerstva obrany Andrej Čírtek. "Uložili jsme náměstkovi hejtmana Miloši Peterovi, aby začal projednávat možnost ochrany přírody v Brdech," řekl Rath. Vybudování radaru v Brdech už loni v prosinci odmítli středočeští zastupitelé.

Návrh na zrušení limitů těžby hnědého uhlí předloží šéf hospodářského výboru sněmovny Oldřich Vojíř (ODS). Čeká jen na to, až poslanci začnou projednávat úpravu horního zákona, kterou předkládá ministerstvo životního prostředí. "Do podzimu se to dá schválit," zdůrazňuje a spoléhá na podporu části ČSSD.
Když uspěje, odblokují se zásoby hnědého uhlí na severu Čech. O to dlouhodobě usilují Severočeské doly a Mostecká uhelná společnost. "Do jaké míry by se ložiska vytěžila, je jiná věc. Teplárny by ale dostaly záruku další existence," soudí Vojíř.

Stavba čínského vodního díla Tři soutěsky kráčí do závěrečné etapy. S výjimkou lodního zdvihadla, které se ještě staví, byly již dokončeny všechny ostatní projekty.
V loňském roce bylo uvedeno do provozu všech 26 vodních agregátů, které ročně vyrobily elektřinu o objemu více než 80 miliard kilowattů a přiblížily se k navrhované úrovni. Kromě toho je přehrada Tří soutěsek schopna předejít stoletým záplavám. Co se týče dopravní kapacity, v loňském roce bylo přepraveno přes zdymadla více než 68 milionů tun zboží. V letošním roce bude dílo uvedeno do všestranného provozu.

Ke čtyřem až jedenácti letům vězení bylo minulý měsíc odsouzeno sedm britských bojovníků za práva zvířat, kteří několik let vedli kampaň proti evropským společnostem podílejícím se na laboratorních pokusech se zvířaty. Bylo to dnes oznámeno v Londýně.
Soud ve Winchesteru, který je soudil, přirovnal jejich počínání k "městskému terorismu" a označil je jako "neustálé nemilosrdné pronásledování" obětí, jejichž život se stal "peklem".
Terčem aktivistů byly firmy spolupracující s britskou laboratoří Huntingdon Life Sciences. S cílem dosáhnout uzavření laboratoře aktivisté vyhrožovali vedoucím představitelům i zaměstnancům násilím, posílali jim domů i do kanceláří falešné dopisové bomby, rozšiřovali o nich pověsti, že jsou pedofilové, a popisovali jejich domy a auta nápisy typu "zabiják štěňat" a "svině".
Šlo o zaměstnance firem v Británii a také ve Francii, Německu, Švédsku a Švýcarsku, kam aktivisté neváhali za nimi dojíždět.

Klínovec/Rada kraje zaujala negativní postoj k záměru firma ANEW "Větrný park Klínovec". Park má stát na území Karlovarského kraje, lze ale předpokládat, že by se jeho vliv projevil i na území kraje Ústeckého. Především významným narušením krajinného rázu v oblasti, kterou vyhledávají turisté a kde se navíc nacházejí chráněné druhy živočichů. Rada Ústeckého kraje proto souhlasí s vydáním nesouhlasného stanoviska. Řízení probíhá v kompetenci Ministerstva životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů