Pátek, 29. března 2024

Komise evropských biskupských konferencí chystá "ekologickou pouť"

Komise evropských biskupských konferencí chystá "ekologickou pouť"

Komise pro životní prostředí Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) se ve dnech 25.-26.1.2009 setkala na zasedání ve švýcarském St. Gallen, aby stanovila cíle své další činnosti. Patří mezi ně i "pouť odpovědnosti za stvoření" a rozvíjení ekumenické spolupráce na poli ekologie.

St. Gallen (CH): Po šesti předcházejících konzultacích v letech 1999-2004 a také po intenzivních debatách o klimatických změnách a trvale udržitelném rozvoji, které probíhaly na III. evropském ekumenickém setkání r. 2007 v Sibiu, hledá nyní komise další možnosti práce v oblasti životního prostředí. Jedním z návrhů je i uspořádání "Poutě odpovědnosti za stvoření". Komise tak chce povzbudit veřejnost, aby společně prožila zkušenost modlitby, výměny názorů a společného putování, které otevírá nové obzory.

Tváří v tvář existujícím otázkám, které s sebou klimatické změny přinášejí, chce komise spolupracovat s jinými církvemi a s nimi také vydat společné prohlášení u příležitosti světové konference v Kodani v listopadu 2009. Komise hodlá i nadále rozvíjet činnost Evropského katolického ekologického fóra (www.cefe.ch), které koordinuje nejrůznější místní iniciativy jednotlivých biskupských konferencí. V závěru zasedání blahopřáli členové komise prof. Karlu Goslerovi, který byl v prosinci jmenován biskupem severoitalské diecéze Bolzano-Bressanone.

Zdroj: CCEE
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů