Pátek, 19. dubna 2024

Nové Heřminovy by se mohly stát rájem pro ekologické bydlení

Nové Heřminovy by se mohly stát rájem pro ekologické bydlení

Ostrava - Obec Nové Heřminovy na Bruntálsku, jejíž část má zmizet pod hladinou plánované protipovodňové přehrady, by se v budoucnu mohla stát rájem pro ekologický způsob života. Do nízkonákladových a energeticky úsporných domů by se mohli přestěhovat už lidé, kteří kvůli nádrži přijdou o střechu nad hlavou. Vedení obce se navíc hlásí další zájemci o tento alternativní způsob života, řekl dnes ČTK starosta Nových Heřminov Radovan Jílka

"Ještě stále si dovedeme představit budoucnost bez jakékoliv přehrady. Když se ale rozhodlo za nás, snažíme se s touto alternativou sžít," uvedl Jílka. Dodal, že nově vznikající část obce by mohla být založena na rodinných domech, které kolem sebe budou mít dostatečně velké pozemky. "Hektar, dva, či pět, podle potřeby," řekl s tím, že zájemci se už sami hlásí. Vzniknout by mělo dokonce družstvo, které by tento projekt realizovalo.

"Objevila se skupina lidí, která by chtěla žít tak, jak se v minulosti na vesnicích žilo. Není to žádná sekta. Jen utíkají z městského způsobu života k něčemu, co tady bylo v minulosti normální," vysvětlil s tím, že nová tvář obce by se mohla podobat vesnicím z rakouských, švýcarských nebo francouzských Alp. "Vždyť naše hory před 100 lety nevypadaly jinak. Hlásí se nám lidé, kteří nechtějí stavět satelitní města či okázalé vily v růžové, modré nebo zelené barvě," řekl Jílka s tím, že počet obyvatel by tak mohl ze současných necelých 300 v budoucích letech vzrůst až na 700.

Projektu dnes během návštěvy Moravskoslezského kraje vyjádřil podporu i ministr životního prostředí Martin Bursík. "Ministerstvo nebude tím, kdo řekne, jak by obec měla vypadat. Ve výběrovém řízení jsme vybrali firmu, která má vypracovat studii rozvoje Nových Heřminov i s územním plánem," řekl. Ministerstvo podle něj bude zpracovateli studie poskytovat servis a vyjedná podporu u ministerstev zemědělství a financi.

S touto vizí souhlasí i aktivisté z organizace Hnutí DUHA Jeseníky. "Chceme se aktivně podílet na studii vybudování ekologické vesnice Nové Heřminovy. Budeme však i nadále pokračovat v boji proti přehradě, která je podle nás nesmyslným mrháním peněz daňových poplatníků," řekl ČTK předseda hnutí Ivo Dokoupil. Věří, že se podaří u mezinárodního soudu výstavbu nádrže zastavit.

"Pak zůstanou heřminovákům jako dárek územní plány na rozšíření vesnice podle nejnovějších vědeckých poznatků o harmonickém bydlení a úsporách. Chceme ukázat, že je o takovéto bydlení zájem a že není nutno stavět nevkusné a do Jeseníků nevhodné šmoulí domečky jako se to děje například v Krnově," dodal aktivista.

Výstavba nádrže v Nových Heřminovech se řeší už několik desítek let. Aktuální se tato otázka stala opět po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Vláda nakonec vybrala menší variantu, která si vyžádá zboření 54 domů, z toho 23 obytných. Stavba nezačne dříve než v roce 2015. Ministerstvo zemědělství předpokládá náklady téměř osm miliard korun. Za to by se měla postavit přehrada a nová silnice. V této ceně jsou i další úpravy celého koryta řeky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů