Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nejvyspělejší země světa by měly přispět miliardami eur ročně rozvojovým zemím na boj proti změnám klimatu. Vyplývá to ze sdělení Evropské komise. Ta včera představila doporučení pro jednání, na němž se svět bude koncem roku radit, jak postupovat vůči globálnímu oteplování.
Evropská komise varovala, že globální oteplování by mohlo mít ještě větší dopady, než se dříve počítalo.
Vyspělé země by měly převzít vůdčí roli v boji s globálním oteplováním a snížit do roku 2020 emise o 30 procent proti roku 1990. EU se již dříve zavázala, že je sníží o 20 procent. Pokud se ale připojí další vyspělé země, pak to bude 30 procent. Rozvojové země by podle doporučení komise měly do roku 2020 snížit emise o 15 až 30 procent.
Komise citovala nezávislé odhady, podle nichž se za účelem snížení emisí budou muset celosvětové dodatečné investice do roku 2020 zvýšit na 175 miliard eur ročně, přičemž takřka půlku této sumy budou podle Bruselu potřebovat rozvojové země.
Materiál uvítal za české předsednictví EU ministr životního prostředí Martin Bursík.

Bývalý viceprezident USA a nositel Nobelovy ceny za mír Albert Gore dnes vyzval americké zákonodárce, aby nedopustili, aby se nynější hospodářská krize stala pro Spojené státy překážkou pro boj s globálním oteplováním. V zahraničním výboru Senátu podle agentury AP zároveň řekl, že Kongres by měl balíček prezidenta Baracka Obamy pro podporu amerického hospodářství schválit.
Jde podle něho o první krok k tomu, aby se podařilo dostat emise skleníkových plynů pod kontrolu. Spojené státy ale také potřebují zákon stanovující hranice pro emise, který je nutný k tomu, aby USA mohly hrát zásadní roli při vyjednávání o nové smlouvě o snížení emisí skleníkových plynů, uvedl Gore.

Společnost First Bio-Production využívající areál Šenovských mlýnů představila radě města svůj nový podnikatelský zá­měr. „Vedení firmy nás informovalo, abychom věděli, co se v areálu bude v nadcházející době dít. Půjde o umístění fotovoltaických panelů na výrobu elektrické energie,“ řekl místostarosta Jan Blažek. Jelikož realizace plánů změní celkový vzhled mlýnů, navrhlo vedení města, aby firma svůj projekt představila 12. února na zasedání zastupitelstva zastupitelům a rovněž občanům. „Je to poměrně velký zásah do mlýnů, na pozemky a střechy chtějí dát zásobníky. My konkrétně nemáme proti záměru námitky, přesto je dobré informovat občany, aby nevznikly nějaké obavy, například typu, že by to mohlo škodit životnímu prostředí,“ dodal Blažek.

Dodáním dalších dvou nových vozidel na svoz odpadu dokončily Hradecké služby obnovu vozového parku, který v roce 2006 koupili od technických služeb. „Všechna naše vozidla splňují emisní limity euro 3 nebo euro 4, jsou méně hlučná a vybavená moderními bezpečnostními prvky,“ uvedl ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol. Firma se rovněž snaží o snížení dopadů své činnosti na okolí. V Severní ulici například rozmístila nové velkoobjemové kontejnery, které umožní menší zdržení techniky v ulicí, a tím snížení množství vypouštěných emisí a hluku.

Reklamní kampaň na propagaci svých servisních služeb spouští v těchto dnech tuzemská automobilka Škoda Auto. V outdooru, printu a na POS materiálech firma pomocí sloganu "Aby si příroda nemusela zvykat" komunikuje fakt, že značka Škoda Service dbá na šetrnost vůči životnímu prostředí. Kampaň nepoběží pouze v Česku. Stejná kreativa byla připravena také pro další exportní trhy značky. Celou komunikaci připravila reklamní agentura Leagas Delaney.


 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů