Pátek, 29. března 2024

Rekordní dotace: Na zateplení domů dá stát 10 miliard

Rekordní dotace: Na zateplení domů dá stát 10 miliard

Praha - Ministr životního prostředí Martin Bursík poprvé představil podrobnosti svého velkorysého plánu na zateplování domů a výměnu kotlů na uhlí za ekologičtější vytápění. Program chce odstartovat už v dubnu a počítá na něj s rekordní částkou deseti miliard korun.

"Bude to největší dotační program, který tu byl," řekl Aktuálně.cz Bursík. Slibuje, že nebude pro zájemce administrativně náročný.

Bursíkovo ministerstvo právě dokončuje návrh nového zákona o ochraně ovzduší, podle něhož se od ledna 2014 nebude moci topit v kotlích, které nesplní přísná ekologická kritéria - tedy ve starých kotlích spalujících uhlí. A právě miliardové dotace do nového vytápění a zateplení domů jsou jednou z cest, jak těchto kritérií dosáhnout a především v menších obcích vyčistit ovzduší.

"Lidé na topení zároveň ušetří," tvrdí Bursík. "Věříme, že je to program, na který by veřejnost mohla reagovat." Uhlím v Česku topí na půl milionu domácností.

Pro dotace do banky

Program počítá s tím, že s rozdělováním peněz pomohou ministerstvu (respektive Státnímu fondu životního prostředí) banky, které budou partnery projektu.

"Kontaktním místem žadatele nebude státní fond, ale bankovní ústavy. V tuto chvíli máme vyjednány tři banky, dohromady to dává asi čtyři tisíce poboček, které budou nabízet dotační program," vysvětluje Bursík.

Zájemci si budou moci vybrat z různých balíčků energetických úspor a ekologického vytápění. "Začíná to jednoduchými opatřeními typu výměny oken za izolační dvojskla, trojskla až po komplexní zateplení domu," řekl Bursík. Dodal, že banky dostanou za zprostředkování dotace od státu zaplaceno.

"Propočítali jsme si, jaké jsou náklady na administraci jedné žádosti," poznamenal Bursík. "Anebo to banky udělají tak, že dotaci zkombinují s úvěrem. Podstatné je, že každá banka má své portfolio klientů, s nimiž může jednat."

Výběr ze seznamu kotlů

Bursík uvedl, že lidé si budou moci vybírat ze seznamu certifikovaných technologií.

"Když si ze širokého seznamu zájemce vybere, bude mít jistotu, že se dostane do parametrů programu," tvrdí Bursík. "U obnovitelných zdrojů jsou dotace zaměřené na všechny, které si umíte představit: solární systémy na ohřev vody, na přitápění, tepelná čerpadla nebo kotle na biomasu všech typů."

Program podle něho není zaměřený jenom na staré kotle a domy, ale i na novostavby. "Peníze půjdou i na podporu pasivního bydlení. Kdo splní ty nejlepší tepelně izolační parametry, spotřebu energie, také dostane podporu," slibuje ministr.

Dotace bude možné kombinovat. Kdo bude chtít získat peníze na energetickou úsporu a zároveň na vytápění z obnovitelného zdroje, nebude muset žádat o dvě dotace, ale spojí žádost dohromady. "Mělo by to být uživatelsky velmi jednoduché," věří Bursík.

Úřad jedná o slevách

Kromě bank by ministerstvo životního prostředí chtělo za partnery i výrobce.

"Firmy potřebují oživit poptávku, mohly by například ve vymezenou dobu nabízet slevu na kompaktní žárovky, termostatické hlavice na topení, vatu na zateplování, na okna. Prostě na všechno, co souvisí s energetickými úsporami," řekl Aktuálně.cz ministr Bursík.

"Máme seznam možných partnerů, jednáme s nimi," dodal Bursík. Připomněl, že 10 miliard korun na chystaný program získá ministerstvo životního prostředí prodejem emisních povolenek, kterých má nadbytek, protože s velkou rezervou splní Kjótský protokol o snižování skleníkových emisí.

Státní fond životního prostředí zateplování domů a obnovitelné zdroje energie dotoval už v minulosti, ale například vloni měl k dispozici nesrovnatelně nižší částku 100 milionů korun.

http://aktualne.centrum.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů