Čtvrtek, 18. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Japonský výrobce elektroniky Panasonic uvede v březnu na evropské trhy spotřebiče ze segmentu velké bílé techniky (pračky, lednice apod.). Do České republiky by tyto produkty měly dorazit v průběhu dubna. Firma, která se v Evropě zaměřuje především na prodej audio a video elektroniky, bílou techniku běžně prodává na asijských trzích. Spotřebiče uváděné na evropské trhy by podle informací M&M měly být prémiové kategorie a extrémně ekologicky šetrné.

2. února se slaví 13. světový den mokřadů. Šéf čínského lesnického úřadu Jia Zhibang před několika dny při interview s novinářem prohlásil, že Čína nyní aktivně sleduje mezinárodní spolupráci, aby přilákala více investic a moderních způsobů ochrany mokřadů na svém území.
V uplynulých letech Čína věnovala více pozornosti ochraně mokřadů a povědomí obyvatel o ochraně mokřin se také očividně zvýšilo.
Jia dodal, že Čína už navázala spolupracovní vztahy s USA, Austrálií a Německem.
Podle informace má Čína v současnosti 36 důležitých mokřadů a 550 přírodních rezervací mokřadního typu

Praha - Domácnosti, které topí uhlím ve starých, neekologických kotlích a znečišťují okolní ovzduší, by za několik let mohly platit vyšší daň z nemovitosti.
Ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) chce prosadit nový zákon o ochraně ovzduší, podle něhož by kotle na vytápění měly od roku 2014 plnit přísné ekologické limity. Rodinám, které normy nesplní, by měl naskočit nový poplatek k pravidelné dani z jejich domu.
Výši pokuty Bursík zatím nesdělil. Jeho úřad návrh nového zákona o ochraně ovzduší teprve chystá rozeslat ostatním ministerstvům k připomínkám. Pak o návrhu bude ještě jednat vláda a parlament. Uhlím topí na půl milionu českých domácností.

BRNO – Brněnská radnice chce vybrat od lidí co nejvíc starých mobilních telefonů. Mohou je odeslat v obálce, kterou většina obyvatel dostala do schránek, nebo odevzdat ve sběrných dvorech.
Radnice chce zamezit tomu, aby lidé házeli mobily do popelnic.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů