Pátek, 29. března 2024

Ceny za kvalitu ve veřejné správě míří také do Zdravých měst

Ceny za kvalitu ve veřejné správě míří také do Zdravých měst

– Jak souvisí kvalita veřejné správy se zapojováním veřejnosti a s pořádáním osvětových akcí ve městech, obcích a regionech? Součástí programu 5. Národní konference kvality ve veřejné správě je také ceremoniál udělování cen Ministerstva vnitra za úspěšný postup při zavádění metod kvality ve veřejné správě. Členové Národní sítě Zdravých měst (NSZM) získali také v letošním roce řadu ocenění, mimo jiné za uplatňování místní Agendy 21, tedy za praktické uplatňování zásad udržitelného rozvoje a aktivní spolupráci úřadů s veřejností. „Ceny za kvalitu ve veřejné správě“ a „Ceny za inovaci“ si zástupci Zdravých měst a regionů přebírali v Klášterním Hradisku z rukou náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka.

O udělení cen Ministerstva vnitra za kvalitu a inovaci ve veřejné správě bylo rozhodnuto na konci minulého roku, ocenění získalo na čtyřicet obcí a regionů a jejich úřadů, případně jiných organizací veřejné správy. I letos patřili členové NSZM, kteří mají za sebou spoustu práce v uplatňování místní Agendy 21, ale i v dalších metodách kvality, k velmi úspěšným soutěžícím. Stříbrnou cenu za kvalitu ve veřejné správě získala Zdravá města Prostějov, Ústí nad Labem, Vsetín a Litoměřice. Bronzovou cenu pak převzali zástupci Zdravých měst Jilemnice, Mladá Boleslav, Přeštice, Strakonice a Zdravé pražské městské části Libuš-Písnice. Cenu za inovaci ve veřejné správě za rok 2008 získaly také Zdravé kraje Vysočina a Jihomoravský kraj a Zdravá města Chrudim, Hodonín a Uherské Hradiště. Zdravá města Dobříš, Hlučín, Tábor, Kopřivnice, Karviná a Šternberk získala cenu za zavádění dalších metod kvality veřejné správy.

„Každým rokem počet oceněných Zdravých obcí a regionů roste, přičemž prokazatelně roste i jejich kvalita. Projevuje se tak nejen tvrdá práce úředníků a politické reprezentace v místní Agendě 21 i dalších metodách kvality, ale i otevřenost pro uplatňování nových nápadů a inovací v mnohdy již zaběhlé rutině úřadu. Opět se ukázalo, že prvním krokem k dobrému městu či regionu je efektivní postup a kvalitní chod úřadu. Je ale také třeba aktivně pracovat s veřejností a zajímavými metodami ji zapojovat do rozvoje města. Věřím, že úspěchy svých kolegů povzbudí i další města a zároveň již oceněné povzbudí k pokračování v jejich aktivitách a osvědčených postupech“, říká ředitel NSZM Petr Švec.

5. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, probíhající ve dnech 4.–6. února 2009 v Regionálním centru Olomouc, uspořádal Olomoucký kraj ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a Radou kvality ČR. Cílem akce je výměna zkušeností, sdílení dobré praxe, zvyšování výkonnosti organizací veřejné správy prostřednictvím metod řízení kvality. Mezi hlavní témata konference patří mj. partnerství ve veřejné správě, komunikace ve veřejné správě, řízení procesů a jejich optimalizace zapojováním veřejnosti a zaměstnanců, národní a nadnárodní podpora kvality ve veřejné správě, strategické řízení měst a obcí jako cesta ke kvalitě, kvalita v sociálních službách, benchmarking nebo eGovernment v praxi.

Zdroj: www.nszm.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů