Úterý, 23. dubna 2024

Sarančata, shlukněte se!

Sarančata, shlukněte se!

Sarančata (Locusta) mohou během svého života projít radikální změnou. Ze solitérně žijící formy se najednou stanou příslušníky miliardového hejna, které migruje na velké vzdálenosti a zpustoší veškerou vegetaci, která mu přijde do cesty. V listopadu 2008 se v Austrálii vyskytlo hejno, které na délku měřilo šest kilometrů. Sarančata také opakovaně devastují některé části Afriky, Číny a Spojených států. 

Osamoceně žijící sarančata a sarančata v hejnech se liší nejenom chováním, ale také morfologicky. Až do roku 1921 se proto vědci domnívali, že jde o dva různé druhy. Objev, že jde ve skutečnosti o příslušníky téhož druhu, přinesl otázku, co je příčinou tak radikální změny. Odpověď přinesl teprve současný výzkum odborníků z Cambridgeské univerzity, jehož výsledky publikuje časopis Science.

Laboratorní experimenty dokázaly, že stimulem k proměně sarančete z jedné formy do druhé může být lechtání jeho končetin. V přírodě k němu dochází v situaci, kdy je málo potravy, sarančata se shlukují kolem zbývajících zdrojů a lezou přes sebe. Tento fyzický kontakt v nervovém systému sarančat na přechodnou dobu (méně než 24 hodin) podstatně zvýší hladinu serotoninu. A právě tento neurotransmiter je zřejmě důvodem změny antisociálního hmyzu v extrémně společenskou formu.

V dalších pokusech vědci zjistili, že pokud produkci nebo působení serotoninu uměle zablokují, mohou sarančata lechtat nebo je nechat lézt přes sebe a ke vzniku hejna nedojde. Naopak injekce serotoninu nebo látky, která jej napodobuje, způsobila, že se do společenské formy začala měnit i osamoceně chovaná sarančata.

Zdroj:Český rozhlas
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů