Čtvrtek, 18. dubna 2024

Finanční krize na Watenvi nedolehla

Přestože některé obory v současnosti zažívají problémy, společnosti zaměřené na environmentální technologie tento trend nepociťují.
Finanční krize na Watenvi nedolehla

Potvrzuje to i zájem firem o výstavní plochu a účast na Mezinárodním vodohospodářském a ekologickém veletrhu WATENVI.

Svoji účast již potvrdila většina lídrů trhu. Oproti loňskému roku vzrostl i počet nových vystavovatelů, jak z tuzemska, tak i ze zahraničí. Za všechny vystavovatele můžeme jmenovat například tyto firmy: Driga, GEOtest Brno, ODES, Silcarbon Aktivkohle, SITA CZ, Buderus litinové systémy, Endress + Hauser Czech, ENERGIE AG BOHEMIA, HAWLE ARMATURY, ONDEO Services CZ, REHAU, Siemens nebo VEOLIA VODA Česká Republika. Velký zájem o nové technologie a technologické celky projevilo Chorvatsko, Rumunsko a Bulharsko, odkud přijede početná obchodní mise z řad podnikatelské sféry, tedy osoby s rozhodujícími pravomocemi.

 

Nové programy na snižování spotřeby energií pro domácnosti

Státní fond životního prostředí opět připravuje velkou expozici s Ministerstvem životního prostředí ČR. Letos představí celý Operační program Životního prostředí a nový unikátní dotační program pro fyzické osoby, který bude nastartován na jaře letošního roku. Potvrdila to Lenka Brandtová, vedoucí odboru komunikace a tisková mluvčí SFŽP.

První fáze programu pro úsporu energie v domácnostech fyzickým osobám byla zahájena letos 21. ledna a skončí v březnu. Na něj navazuje další, daleko rozsáhlejší program. Občané tak mohou žádat o dotace na kotle pro biomasu, tepelná čerpadla, ale též na solární systémy pro ohřev vody. „Lidé, kteří chtějí přestat vytápět své domácnosti uhlím a přejít na ekologicky šetrnější a pro své zdraví příznivější způsob, mají letos šanci získat podporu od státu. Program vyhlásil ministr životního prostředí Martin Bursík, a to s ohledem na podporu obnovitelných zdrojů energie,“ řekla tisková mluvčí. Zájemci mohou při splnění daných podmínek získat až polovinu nákladů na nové vytápění. Pro první čtvrtletí je určeno na tyto účely až 40 milionů korun.

„Na tento program naváže od dubna 2009 nový, rozsahem unikátní dotační program pro domácnosti, na který je k dispozici téměř deset miliard korun. Bude zaměřený na obnovitelné zdroje i na energetické úspory při rekonstrukcích domů a bude se vztahovat i na novostavby,“ uvedl ministr Bursík. Program bude podporovat kvalitní zateplování rodinných domů, náhradu neekologického vytápění za nízkoemisní kotle na biomasu, tepelná čerpadla apod. „Jde vlastně o stejný program, jako byl vyhlášen v první fázi s tím, že budou hlavně podporovány zdroje s ještě příznivějšími emisními charakteristikami. Změna spočívá v tom, že se program už nebude vztahovat na akce zrealizované před jeho vyhlášením. MŽP připravuje také program dotací pro nepanelové bytové domy.

 

Směrnice EU a vybudování recyklační společnosti

Odpadové hospodářství patří ke zvýrazněným oborům WATENVI, což se promítne i do připravovaného doprovodného programu. „V Brně budou mít vystavovatelé možnost seznámit návštěvníky s novinkami v odpadovém hospodářství. Týká se to především odstraňování starých ekologických zátěží, další část doprovodného programu bude věnována recyklaci odpadu,“ řekl prof. RNDr. Jiří Hřebíček, CSc., vedoucí výstavního výboru veletrhu.

Připomněl, že Evropská unie v loňském roce přijala novou směrnici o odpadech, která směřuje k vybudování celoevropské recyklační společnosti.

„V dokumentu je zdůrazněn tzv. odpadový žebřík – předcházení vzniku odpadů, jejich využívání, recyklace a materiálové i energetické využití odpadů,“ uvedl Hřebíček. Podle něj je důležitou oblastí udržitelná spotřeba a výroba, přičemž by měly být odpady minimalizovány a využívány jako obnovitelné zdroje. Proto se například znovu odpady využívají k výrobě energie ve spalovnách. V těchto zařízeních byly totiž zpřísněny podmínky pro produkci energie, neznečišťují životní prostředí jako dříve.  Je třeba připomenout, že výhřevnost je jednou z priorit EU.

 

Mezinárodní konference pod taktovkou MŽP

K tradičním akcím WATENVI patří doprovodná konference - Účetnictví a reporting udržitelného rozvoje na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, která se uskuteční v areálu výstaviště  25.-27. května 2009. Organizátory jsou MŽP, MU v Brně, Univerzita Pardubice, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, Vysoká škola ekonomická v Praze,Vysoká škola ekonomie a managamentu v Praze. Toto účetnictví je nástrojem, který slouží na podporu rozhodování v podniku, hodnotí ekonomické dopady šetrného přístupu k životnímu prostředí a přispívá k úspěšnému podnikání. Na konferenci vystoupí řada odborníků nejen z ČR, ale také ze Slovenska, USA, Polska a dalších zemí.

 

WATENVI se uskuteční na brněnském výstavišti od 26. do 28. května 2009 a zahrnuje 15. mezinárodní vodohospodářskou výstavu VODOVODY-KANALIZACE, jejímž pořadatelem je SOVAK, a 15. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO.

 

Jana Tyrichová

manažer PR a reklamy WATENVI

Tel. +420 541 152 890, Fax: +420 541 152 889, E-mail: jtyrichova@bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů