Čtvrtek, 28. března 2024

Přečtěte si více o 'Life Cycle Assessment'

V rámci Institutu životního prostředí a udržitelnosti Evropské Komise existuje pracovní skupina, která shromažďuje a zpracovává znalosti o používání LCA v oblasti odpadů a zdrojů.
Přečtěte si více o 'Life Cycle Assessment'
Program je označený jako Akce 2131 – EnSuRe – Environmentální posuzování evropských odpadů a udržitelné řízení zdrojů (ENvironmental Assessment of European Wastes and the SUstainable Management of REsources, ensure.jrc.it) a probíhal v letech 2005-2008. Primární zaměření Akce 2131 bylo poskytnout konzistentní znalosti o posuzování environmentálních dopadů a dopadů nakládání s odpady na zdraví lidí a možnosti pro více udržitelné řízení těchto zdrojů napříč EU .

Dalším významným projektem Evropské Komise v oblasti LCA je vznik Evropské platformy pro LCA. Platforma je nezávisle koordinována a realizována Generálním direktoriátem Společného výzkumného centra (Directorate-General Joint Research Centre), Institutem pro životní prostředí a udržitelnost (IES) v úzké spolupráci s Generálním direktoriátem pro životní prostředí (Directorate-General Environment). Jednou z aktivit tohoto projektu je i společný Euro LCA portál. Ten je dostupný na adrese lca.jrc.ec.europa.eu a poskytuje referenční sady dat pro různé procesy - stavební kameny databázové modelace LCA. Jedná se např. data pro energetiku, ale i pro odpadové hospodářství a jednotlivé technologické procesy. Jsou zde dostupná regionální data, např. emise spojené s výrobou 1kWh v jednotlivých zemích a při použití konkrétních energetických zdrojů. Tím vzniká základ pro mezinárodní porovnávání studií LCA a pro přeshraniční plánování technologických projektů. Tento systém sdílení dat se jmenuje European Reference Life Cycle Data System (ELCD).


Vybrané projekty k LCA podporované Evropskou komisí

IPP pilotní studie k mobilním telefonům a zahradnímu nábytku
ec.europa.eu


Kritický přehled existujících studií a posouzení životního cyklu regenerace a spalování odpadních olejů
ec.europa.eu


Posouzení životního cyklu PVC a základních konkurenčních materiálů
ec.europa.eu


Environmentálně vhodné konstrukční materiály
ec.europa.eu


Recyklace vozidel s ukončenou životností
ec.europa.eu


ZDROJ: www.lca.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů