Sobota, 20. dubna 2024

OECD doporučuje nízkouhlíkovou ekonomiku a energetické úspory

OECD doporučuje nízkouhlíkovou ekonomiku a energetické úspory

Protikrizová opatření by neměla mít pouze nárazový charakter. Řešení krize musí mít širší záběr s dlouhodobou perspektivou ekonomického růstu a sociální stability. Shodli se na tom zástupci členských zemí OECD minulý týden v Paříži.

Na zasedání Výboru OECD pro politiku životního prostředí (EPOC) od 3. do 6. února v Paříži reprezentoval Českou republiku ředitel odboru mnohostranných vztahů MŽP Jiří Hlaváček.

Zasedání EPOC se věnovalo především reakcím členských států na současnou finanční a ekonomickou krizi. OECD doporučuje jako optimální strategii pro obnovu dlouhodobého růstu udržení otevřenosti trhů, pečlivou makroekonomickou, fiskální a sociální politiku, posílení nízkouhlíkové ekonomiky, technologické inovace a důraz na energetické i materiálové úspory. Všechny členské státy OECD potvrdily, že významným krokem pro překonání krize jsou investice do „zelených“ technologií, opatření na podporu energetických úspor, především ve stavebnictví, rozvoj infrastruktury zvláště na regionální a místní úrovni (např. výstavba čistíren odpadních vod, recyklace, či dopravní obslužnost).

„Je třeba zajistit, aby jednotlivé národní programy hospodářské obnovy obsahovaly zásadní přesun zdrojů k ‚zeleným’ opatřením, což vytvoří základ pro novou nízkouhlíkovou ekonomiku“, prohlásil generální tajemník OECD Angel Gurría.

Členské státy OECD by se měly také snažit, aby se současná hospodářská a finanční krize drasticky nepromítla do objemu jimi poskytované zahraniční rozvojové pomoci, protože by se to odrazilo v prohloubení nestability v rozvojových zemích.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů