Pátek, 26. dubna 2024

Ministři budou diskutovat nejnovější klimatické poznatky přímo v Antarktidě

Ministři budou diskutovat nejnovější klimatické poznatky přímo v Antarktidě

Přímo v Antarktidě se seznámí ministři životního prostředí, včetně českého vicepremiéra Martina Bursíka, s nejnovějšími poznatky vědeckého výzkumu o vývoji a dopadech klimatických změn. Na výzkumnou stanici Troll je pozval norský ministr životního prostředí Erik Solheim.

Ministři se do Antarktidy přesunou po skončení jednání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) v keňském Nairobi. Na antarktické stanici absolvují s místními odborníky z Norsk-Polarinstitutu terénní pochůzku, ale především se budou věnovat diskusi o nejnovějších poznatcích o vývoji a dopadech změn klimatu na Antarktidu. Čekají je také panelové diskuse, kterých se zúčastní i šéf Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí, bývalý hlavní ekonom Světové banky a poradce britské vlády Sir Nicholas Stern z London School of Economics, švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren či dánská ministryně pro klima a energetiku Connie Hedegaard.

Kromě Martina Bursíka se tohoto studijního pobytu zúčastní například finská ministryně životního prostředí Paula Lehtomäki, indický vládní koordinátor pro klima Shyam Saran, britský ministr životního prostředí Hillary Benn či náměstek ruského ministra životního prostředí Stanislav Ananjev.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů