Pátek, 19. dubna 2024

MŽP navrhuje nižší sazbu DPH na ekologicky šetrné výrobky

MŽP navrhuje nižší sazbu DPH na ekologicky šetrné výrobky

Ministerstvo životního prostředí navrhuje v rámci opatření proti hospodářské krizi snížení sazby daně z přidané hodnoty na ekologicky šetrné výrobky a služby.

Výrobky a služby přátelské k životnímu prostředí by měly být zdaněny nižší sazbou daně z přidané hodnoty, navrhuje ministerstvo životního porostředí. O návrhu bude v neděli jednat kabinet a národní ekonomická rada vlády, řekl dnes ČTK mluvčí úřadu Jakub Kašpar.

Pokud by návrh, který již nedávno nastínil ministr životního prostředí Martin Bursík, prošel, mohli by se lidé dočkat zlevnění výrobků a služeb, které splňují nároky energetické třídy A a výše. O tom, do jaké třídy výrobek spadá, by lidé měli být informováni při nákupu.

Podle dalšího doporučení ministerstva by měly firmy ve většinovém vlastnictví státu investovat svůj zisk pouze v Česku. Například Skupina ČEZ by podle představ úřadu měla investovat do takzvané inteligentních regulátorů napětí.

Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže inteligentní měření není v rozporu se zahraniční expanzí. ČEZ stejně jako například E.ON zkouší inteligentní měření na pilotním projektu ve třech východočeských městech. V Hradci Králové, Chrudimi a Poličce jde celkem o 1940 odběrných míst.

Dále by se podle ministerstva měla například zvýšit podpora recyklačního průmyslu prostřednictvím veřejných zakázek, nižší daně z přidané hodnoty na využití vytříděného komunálního odpadu a využití biologicky rozložitelných odpadů, včetně napojení bioplynu do plynárenské soustavy České republiky.

Podle odhadů ministerstva by tato a další navržená opatření mohla vytvořit nebo udržet nejméně 130.000 pracovních míst. „S příchodem ekonomické krize neodešla krize klimatická. Řešení jedné krize musí pomoci zároveň řešit tu druhou,“ uvedl Bursík.

Opatření by mohla být financována z evropských fondů nebo například i z výnosu prodeje povolenek Japonsku zhruba za deset miliard korun. Česko má tyto povolenky, takzvané kjótské kredity, k dispozici díky tomu, že snížilo emise skleníkových plynů proti roku 1990 výrazněji než podle kjótského protokolu muselo. Peníze by měl získat Státní fond životního prostředí, který je chce investovat do dotací na zateplování budov a výměnu uhelných kotlů v domech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů