Pátek, 29. března 2024

Obce i města mohou opět uspět v soutěži Cesty městy

Obce i města mohou opět uspět v soutěži Cesty městy

Nadace Partnerství vyhlašuje osmý ročník celostátní soutěže

s názvem Cesty městy. Soutěž je zaměřena na zklidňování dopravy a kultivaci dopravního prostoru ve městech a obcích České republiky. Své návrhy mohou města a obce podávat do 29.května. Generálním partnerem soutěže je společnost Škoda Auto, záštitu nad ní již tradičně poskytlo Ministerstvo dopravy ČR prostřednictvím oddělení BESIP.

Soutěže se mohou účastnit obce, sdružení obcí, mikroregiony, města nebo městské obvody a části z celé České republiky. „Naším cílem je popularizace zklidňování dopravy a zlepšení podmínek pro využívání jejích šetrných forem. Do soutěže je možné přihlásit dopravní řešení zaměřená na zvýšení bezpečnosti, zkvalitnění veřejného prostoru či optimalizaci uspořádání automobilové, cyklistické, pěší a veřejné dopravy. Podmínkou účasti je jejich uvedení do provozu v období od 1.ledna 2004 do 29.května 2009 a příznivý vliv na životní prostředí v okolí,“ popsal Radek Patrný z Dopravního programu Nadace Partnerství.  

Od roku 2002 bylo v soutěži hodnoceno 124 projektů, 40 z nich bylo oceněno a byly uděleny finanční odměny v hodnotě téměř 2 milionů korun. „Vítězná dopravní řešení budou opět odměněna atraktivní finanční prémií a dvěma zvláštními cenami partnerů. Například v loňském roce obdržela obě vítězná města, Krásná Lípa a Hranice, shodně 100 tisíc korun a město Most získalo radar signalizující okamžitou rychlost projíždějících vozidel,“ uvedl Radek Patrný a dodal, že města a obce mohou své projekty přihlašovat nejlépe prostřednictvím elektronického formuláře dostupného na stránkách Nadace Partnerství na adrese www.nadacepartnerstvi.cz. Jsou zde také umístěny podrobné soutěžní podmínky a rozsáhlá databáze projektů zklidňování dopravy v ČR i příkladů ze zahraničí.

Již třetím rokem je generálním partnerem soutěže společnost Škoda Auto. „Podpora  projektů a opatření, která minimalizují střety mezi všemi účastníky dopravního provozu a zvyšují bezpečnost dopravy v obcích a městech patří v oblasti společenské odpovědnosti do našich priorit,“ prohlásil ředitel vnějších vztahů společnosti Radek Špicar. Dalšími partnery soutěže jsou Národní síť Zdravých měst ČR, Svaz měst a obcí ČR a společnosti 3M Česko. Hlavním mediálním partnerem je již tradičně měsíčník Moderní obec.

kontakt:           Radek Patrný, Dopravní program Nadace Partnerství

                        mob.: 774 676 139, e-mail: radek.patrny@nap.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů