Pátek, 29. března 2024

Trendy BAU 2009: "Zelené" stavění, úspora energií, sociální aspekt

Trendy BAU 2009: "Zelené" stavění, úspora energií, sociální aspekt
V posledních měsících se hospodářský pokles v zemích s tržní ekonomikou odráží i na výstavách a veletrzích u nás i v zahraničí. Těch se účastní méně firem než předtím, a pořizují si menší stánky než dříve. Za výjimku lze považovat nedávný veletrh BAU - Architektura - Materiály - Systémy ve dnech 12. až 17. ledna 2008 v Mnichově. Všech 17 hal na výstavišti bylo zcela zaplněno (180 000 metrů čtverečních), a na mnohé zájemce o vystavování se nedostalo. Původně byl pojat jako veletrh výlučně pro výrobce, zpracovatele a spotřebitele stavebních hmot, ale letos jde už nejen o výrobu a zpracování stavebních materiálů, ale i o přesah do stavební činnosti, architektury a plánování staveb v měřítku makro i mikro. Přibližně třetina výstavní plochy byla vyhrazena fasádám, stavebním prvkům a systémům, přičemž v tomto rámci vystavovalo mnoho firem nabízejícím novinky z hliníku a oceli. Zastoupeny byly i jiné kovy, hlavně měď a zinek, a také sklo, respektive ukázky toho, co s ním dokáže vytvořit současná architektura. Další třetinu představovaly stavební hmoty - kamenivo, beton, různé druhy hlíny, cihly, tvárnice, střešní tašky, keramika a přírodní kameny i stavění ze dřeva.

Téma, které bylo zastoupeno ve všech halách, byly energetické úspory. Nejvíce samozřejmě v expozicích, zaměřených na využití fotovoltaiky a sluneční energie ve stavebnictví. Značná pozornost byla věnována stavební chemii - šlo hlavně o progresivní izolační hmoty a těsniva, lepidla, laky a čisticí prostředky, určené ponejvíce pro údržbu fasád. Hardware a software, bez nichž si dnes už ani stavebnictví a architekturu nelze představit, byly sice formálně zastoupeny "jen" v jedné hale - jakožto tématická skupina BAU IT, ale jinak samozřejmě IT byly zastoupeny ve většině expozic zaměřených na jiné centrální téma. Rovněž tématika automatizace budov, respektive jejich technických zařízení prostupovala většinu expozic.

Doprovodný program veletrhu byl rozčleněn do dvou tématických celků, určených pro stavební firmy, plánovače, architekty, investory a developery. Prvním bylo fórum Budoucnost stavění, v jehož rámci se uskutečnily přednášky a diskuse o tématech jako Megacities, Energie a architektura, Bydlení dnes a zítra, Stavby solárních domů, Postavené vize, respektive vizionářská architektura. Asi největší pozornost vyvolala přednáška prof. Alberta Speera o megaměstech v Číně s jejich přednostmi i zápory, a vystoupení prof. Wernera Sobeka o tzv. udržitelném stavění (sustainable building, nachhaltendes Bauen). Pro potřeby stavebnictví a pro provoz jím postavených objektů se totiž ve světě spotřebovává 40 až 50 % primárních energetických zdrojů. Velká část průmyslových objektů i obytných a administrativních budov ve vyspělých zemích je poměrně stará (starší než 25 let), a starší stavby spotřebovávají ke svému provozu troj- až pětinásobek množství energie ve srovnání s ekologičtěji pojatými stavbami z posledních let. Současná globální situace v zásobování ropou a plynem, která nepříznivě postihuje země, jež těmito zdroji nedisponují, má naštěstí ten paradoxní pozitivní účinek, že nutí investory a developery, aby se zabývali napříště více stavěním udržitelných domů.

Druhé fórum s názvem Makroarchitektura si kladlo za cíl propojit architekty a stavební podnikatele. Mnohé firmy předvádějící stavbu domů a jejich interiérů se orientují na tzv. bezbariérové stavění. Při důrazu na bezbariérovost se vychází z prognóz, že do roku 2050 se počet lidí starších 80 let oproti dnešku (v SRN) ztrojnásobí, jde tedy o to maximálně jim usnadnit přesun z místa na místo, ať už v domě anebo z domu ven zpět.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů