Čtvrtek, 28. března 2024

UNEP chce dát 750 miliard dolarů na ekologičtější hospodářství

UNEP chce dát 750 miliard dolarů na ekologičtější hospodářství

Nairobi - Řídící rada Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), která dnes zahájila čtyřdenní zasedání v keňském hlavním městě Nairobi, chce prosadit "zelený nový úděl" a navrhuje investovat 750 miliard dolarů do ekologizace hospodářství.

"Je nade vší pochybnost, že reakcí na ekonomickou krizi musí být 'zelený nový úděl', tedy investice do nízkouhlíkové ekonomiky, obnovitelných zdrojů a energetických úspor," uvedl dnes v Nairobi na tiskové konferenci českého předsednictví EU Jan Dusík, první náměstek ministra životního prostředí.

Navržených tři čtvrtě bilionu dolarů představuje asi třetinu hodnoty stimulačních balíčků, jež na oživení svých ekonomik plánují dát státy na celém světě. Taková investice by se prý vrátila mnohonásobně a mohla by transformovat světovou ekonomiku, která by podle UNEP měla být do budoucna postavena na udržitelném základě.

Zástupci UNEP jsou přesvědčeni, že dosavadní politické snahy zastavit znečišťování, ochraňovat pralesy a zabránit globálnímu oteplování selhávají, a proto se svět musí inspirovat reakcí amerického prezidenta Franklina Delana Roosevelta na velkou depresi a prosadit "zelený nový úděl".

Zasedání Řídící rady Programu OSN pro životní prostředí se v keňském hlavním městě účastní více než 100 ministrů životního prostředí. Delegaci českého předsednictví EU vede ministr Martin Bursík. Vedle boje proti klimatickým změnám a plánů na "zelené" oživení světové ekonomiky se má v Nairobi jednat i o nakládání s chemickými látkami, zejména s rtutí.

České předsednictví dnes v prohlášení uvedlo, že během jednání očekává vznik výboru, který připraví závaznou dohodu pro používání rtuti ve světě. "Po deseti letech diskusí je opravdu na čase, abychom dostali na stůl konkrétní návrh," řekl k tomu Dusík.

Za klíčové považuje české předsednictví čtvrteční jednání zemí EU a Afriky, kterému bude předsedat Martin Bursík společně se svým jihoafrickým kolegou Martinusem van Schalkwykem. Čtvrteční zasedání bude součástí mezinárodních jednání před prosincovou kodaňskou konferencí OSN, na které má být schválena nová globální dohoda o klimatických změnách.

"Africké země již dnes čelí razantním dopadům klimatických změn a zároveň chtějí logicky pokračovat v ekonomickém rozvoji. Proto je důležité slyšet představu afrických zemí o budoucí klimatické dohodě i o návrzích, které předložila Evropská komise," řekl ke čtvrtečnímu jednání Dusík.

Klimatologové OSN tvrdí, že vzrůstající koncentrace skleníkových plynů, kterých je dnes asi o třetinu více než v dobách průmyslové revoluce, přispívá k oteplování a pravděpodobně zesiluje záplavy, sucha, vlny veder, napomáhá zvyšování hladin oceánů a způsobuje vymírání některých druhů zvířat.

Více než 190 zemí světa souhlasilo s vyjednáním nové dohody o klimatických změnách do konce roku 2009. Ta má nahradit Kjótský protokol, který stanovil limity na produkci oxidu uhličitého pro 37 rozvinutých zemí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů