Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bezdomovci se zasloužili o životní prostředí a stát

Taky názor...
Bezdomovci se zasloužili o životní prostředí a stát

Veskrze bohulibá Nadace Partnerství a po celém širém světě známá Nadace Charty 77 vyhlašuje třináctý ročník soutěže o Cenu Josefa Vavrouška. Cena je udělována jednotlivcům a má zviditelnit konkrétní aktivity vybrané osobnosti ve prospěch životního prostředí, které se tak mohou stát příkladem pro další. Nominace do soutěže můžete zasílat i vy nejpozději do 30. dubna.

Generálním partnerem ceny je společnost Českomoravský cement, která nepochybně nerada ohrožuje životní prostředí, ale snaží se takovým sponzoringem poněkud vylepšit svoji imáge. Tato firma je ryze česká, jen nešťastnou shodou okolností v rukou německých majitelů. Tedy česká, pokud jde o získávání českého vápence a také oblažující zejména polétavým prachem naši milou zemi českou. Podporováním různých neziskových organizací a nadací usiluje o svůj trvale udržitelný rozvoj a o právo na čerpání neobnovitelných přírodních zdrojů.

Nominovat na cenu nesoucí Vavrouškovo jméno může kdokoli, stačí nejpozději do 30. dubna vyplnit elektronický formulář na webových stránkách Nadace Partnerství - www.nadacepartnerstvi.cz.

Když se zamyslíte nad tím, který jednotlivec svým osobním příkladem opravdu ukazuje ostatním občanům, jak je třeba žít a nepoškozovat životní prostředí, nutně vás po jistém náročném bádání musí napadnout, že takovým člověkem je ten, který žije jako bezdomovec. Jeho energetické nároky jsou nulové: nemá byt ani auto, nemá žádné elektronické spotřebiče, žádnou ledničku či sporák, natož "magickou" troubu. O malinko více ohrožují planetu squatteři, kteří sice vlastní dům nemají, ale v nějakém domě či jeho trosce bydlí, topí si tam vším možným a dokonce někdy mívají i elektřinu a s ní související spotřebiče, jako jsou zvukové aparatury, reflektory a jiné pomůcky pro provozování multikulturní hudby. Pokud jsou ale freegany, tak se to poněkud vyvažuje, protože tím se blíží ekologickému ideálu, bezdomovectví neboli přírodnímu životu založeném na recyklaci odpadů včetně těch biologických, které tak rozmařile kolem sebe rozhazuje majoritní rozežraná společnost.

Pokud tedy znáte osobně nějakého bezdomovce či vyjímečného neškodně žijícího squottera, zašlete jeho jméno Nadaci Partnerství. Problém bude ale s jednou věcí: s trvalým bydlištěm a možná i datem narození natož s občankou. Takže tu cenu zase urve nějaký tvůrce enviromentálních teorií žijící v suchu, teple a nadbytku v nějaké vile, ve které si na zeď pověsí diplom, že bojuje o záchranu přírody.

http://www.ahasweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů