Úterý, 16. dubna 2024

Rok 2008 v Centru pro podporu občanů: téměř 1000 konzultací, odborné semináře i soudní spory

Rok 2008 v Centru pro podporu občanů: téměř 1000 konzultací, odborné semináře i soudní spory

PRAHA – Celkem 972 bezplatných konzultací poskytlo v loňském roce Centrum pro podporu občanů sdružení Arnika. Řešilo 150 případů poškozování životního prostředí, pomohlo založit několik občanských sdružení a lidem nabízelo také právní pomoc. „Za nejvýznamnější z případů roku 2008 považujeme například pomoc obyvatelům Skutče při žalobě proti kácení stromů kvůli stavbě supermarketu – rozsudek o veřejném zájmu na ochraně stromů je důležitým precedentem,“ podotkl vedoucí Centra Martin Skalský. „Podařilo se také zachránit park v Thákurově ulici v Praze nebo dokázat, že stavební úřad v Úvalech u Prahy šest let protiprávně utajoval informace o tamní stavbě lisovny karosérií. Mnohé další kauzy přitom stále ještě pokračují,“ dodal.

Centrum se již 12 let zaměřuje na pomoc lidem zapojit se do rozhodování o podobě míst, kde žijí. „V mnoha případech podporujeme místní sdružení v jejich snaze ochránit životní prostředí. Často se přitom setkáváme s těžkostmi při prosazování práva na zdravé životní prostředí nebo s mnohdy neadekvátním potrestáním těch, kdo toto prostředí poškozují,“ upozornil právní expert Centra pro podporu občanů sdružení Arnika Mgr. Lukáš Matějka.

Nejčastější dotazy, na něž pracovníci čtyř krajských poboček Centra odpovídali, se týkaly kácení stromů a nakládání s odpady. Často šlo o jednorázové konzultace. Centrum však také pomáhá při dlouhodobém vedení kampaní. Pobočky má v hlavním městě, v Děčíně, Jihlavě a Ostravě.

V rámci projektů na ochranu zeleně Centrum loni zveřejnilo petici za lepší právní ochranu stromů ve městě a v krajině. „Zpracovali jsme také návrh na změnu zákona o ochraně přírody, který by vedl k lepší ochraně stromů a zeleně a umožňoval kácení jen ve výjimečných případech. Návrh jsme předložili poslancům a Ministerstvu životního prostředí,“ vysvětlil Lukáš Matějka. Dále se Arnika podílela na výzkumném projektu ve spolupráci s nizozemskou univerzitou Wageningen. Zapojilo se do něj celkem 30 studentů ze 13 zemí. Součástí projektu byla i jejich dvoutýdenní stáž v Praze, během níž studenti zkoumali stav zeleně a veřejných prostranství. Výsledná studie vyjde letos v českém překladu.

Centrum se také dlouhodobě věnuje problematice územního plánu Prahy. Loni se zaměřilo na připomínky k takzvaným celoměstsky významným změnám územního plánu a na výstavbu mrakodrapů na Pankrácké pláni. „V reakci na naše požadavky přijela do Prahy mise Výboru světového dědictví UNESCO. Následně přijal Světový výbor UNESCO na svém 32. zasedání silně kritické usnesení, jehož součástí je požadavek na přepracování projektu mrakodrapů tak, aby nové budovy nepřesáhly výšku 60 až 70 metrů,“ připomněl Skalský. Arnika také spolu s místními sdruženími podala úspěšnou žalobu proti výstavbě nových silnic na Pankráci včetně rozšíření severojižní magistrály.

Činnost Centra pro podporu občanů v roce 2008 podpořil grant Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Finančního mechanismu EHP a Norského finančního mechanismu prostřednictvím Blokového grantu Nadace rozvoje občanské společnosti. Činnost dále podpořilo Ministerstvo životního prostředí ČR, Nadace Partnerství, síť ekologických poraden STEP, Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina a poslanecká skupina The Greens / European Free Aliance v Evropském parlamentu.

Celou zprávu o činnosti Centra včetně podrobných informací o typu a obsahu konzultací, rozdělení dle krajů a jednotlivých kauzách lze stáhnout (ve formátu PDF) na této stránce: aa.ecn.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů