Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Až 20-40% světové produkce dřeva je produkováno nelegálně. Výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí žádá Evropskou komisi o zpřísnění pravidel a zamezení přístupu nelegálních dřevařských výrobků na evropský trh. Finanční sankce, které plánuje EU stanovit, mají odrážet míru ekologické a ekonomické škody. Pomoci by měla lepší informovanost, monitoring a vytvoření tzv. „vysoce rizikové“ skupiny, ve které by byli zařazeni dodavatelé nebo výrobky ze zemí s vysokou mírou korupce nebo se zaznamenaným porušením lesních nařízení.

Francouzská pobočka koncernu Danone zvítězila v prvním ročníku The European Corporate Responsibility Award, kterého se zúčastnilo 21 projektů ze 7 zemí. Francouzské Danone se ve svých CSR projektech zaměřuje hned několika směry. Prvním je dostupnost jeho produktů jak v západním, tak rozvojovém světě. Dalším pilířem je vzdělávání v oblasti zdravé výživy a ochrany přírody.

Další projednávání novelizace direktivy o ekologickém značení ve vztahu k automobilové reklamě se pravděpodobně neuskuteční dříve než v listopadu 2009 po jmenování nových evropských komisařů. FAEP ale ve svém dopisu konstatuje, že vydavatelé tím získají čas, aby do té doby formulovali a představili svou celkovou koncepci pro další jednání o celkovém problému svobody reklamy.

U Velkého Meziříčí na Vysočině u dálnice D1 na Vysočině letos vznikne protihluková stěna za 65 milionů korun. I přes přes nelibost hygieniků a obecních úřadů si obyvatelé obcí Slavníč na Havlíčkobrodsku a Meziříčko na Žďársku, kteří jsou také obtěžováni nadměrným hlukem z D1, si podle informací Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) budou muset na zlepšení ještě dva až tři roky počkat.

Zástupci jihočeských zelených kritizují úvahy Českých Budějovic postavit v průmyslovém areálu v Novém Vrátě spalovnu, v níž by se likvidoval komunální odpad. Zařízení s roční kapacitou až 100 000 tun smetí zhorší ovzduší ve městě a povede údajně i ke zdražení ceny za likvidaci odpadu. Navíc hrozí, že do spalovny by se mohly dovážet odpadky ze zahraničí.

V současnosti se otevírá pro turisty ekologická chráněná zóna Hol Xil. Aby úřady dobře ochránily zdejší ekologické prostředí, turismus se v Hol Xil ročně omezí pouze na tisíc turistů.
Podle informace se každý turistický zájezd skládá pouze z 15 lidí. Na pětidenní nebo šestidenní cestě turisté můžou sledovat zasněžené hory, stepy, vzácná divoká zvířaty a rostliny atd. Kromě toho turisté můžou spolu s hlídkou v zóně uspořádat akce na ochranu prostředí.
Hol Xil se nachází na Qinghai - Tibetské vysočině, která je považována za Království zvířat. V současnosti patří k nejlépe zachovaným ekologickým oblastem na světě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů