Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Češi se budou snažit přesvědčit Spojené státy, aby se připojily k celosvětové dohodě o snižování skleníkových plynů.
Martin Bursík (SZ) má v polovině března v rámci českého předsednictví EU ve Spojených státech jednat s ministrem energetiky a dalšími členy týmu prezidenta Baracka Obamy.
Kjótský protokol USA neratifikovaly, Češi si ale slibují, že Američané se v čele s Obamou k snižování emisí na chystaném summitu v Kodani zavážou.
"Dosud vždy (USA) jednaly pod heslem - možná, jednou, příště -, nyní během 18 dnů změnily pozici a žádaly, aby dohoda o rtuti byla hotová už v roce 2012," popsal jednání v Nairobi po návratu z Afriky novinářům náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha.

Chcete žiť ekologicky? Tak sa nerozvádzajte!
Vyhlásil to dnes austrálsky senátor Steve Fielding. Uviedol, že rozvod iba zhoršuje klimatické zmeny. Keď sa páry rozdelia, potrebujú viac izieb, viac elektriny a viac vody. "Vieme, že (rozvod) je sociálny problém, ale teraz vidíme aj jeho environmentálny dopad," citovala senátora agentúra Australian Associated Press (AAP)

V Praze bylo za loňský rok vráceno 470 tun škodlivého odpadu, z toho Pražané odevzdali 68 tun léků zpátky do lékáren, to je o dvacet tun více než v roce 2005. Tento jev považuje za velmi pozitivní radní pro oblast životního prostředí Petr Štěpánek (SZ). Mezi další nebezpečné odpady patří například zářivky, rozpouštědla a baterie.

Na dolním Labi na Litoměřicku byla po několikaletých přípravách zahájena výstavba malých vodních elektráren. Během dvou let by jich na řece mělo vyrůst celkem pět s celkovým výkonem kolem 20 megawattů. Zájem investorů je velký, pomáhá jim pobídkový systém státu, protože naše republika se přihlásila k požadavku Evropské unie na rozvoj obnovitelných zdrojů energie.
Kromě těchto pěti by mohla vyrůst i elektrárna v Děčíně, pokud dostane zelenou diskutované vodní dílo na Labi
 
Vlna popularity všeho, co je tzv. bio, zasáhla také ubytovací byznys - především v německy mluvících zemích. Od Ulrichshof Baby & Kinder Rezortu v Bavorském lese až po designový wellness hotel Meersinn na Rujáně - tak rozdílní jsou členové sdružení biohotelů. Obstáli v kontrole podle ekologické vyhlášky EU a svým hostům nabízejí výhradně bioprodukty. Všechno začalo v jedné malé tyrolské horské vísce, ve wellness hotelu Schweitzer na Miemingské plošině, který je prvním biohotelem certifikovaným podle zmíněné vyhlášky. Pozvolna se přidávaly další podniky. Skupina biohotelů v německy mluvícím prostoru má nyní 54 podniků, zhruba 3 tisíce lůžek a více než 1 tisíc spolupracovníků. V současné době existují biohotely v sedmi evropských zemích. Většina z nich se nachází v Německu a Rakousku, některé ve Švýcarsku, Španělsku, Itálii, Irsku a v Alsasku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů