Pátek, 19. dubna 2024

Krátce z EU

Krátce z EU

Prodej bílé techniky v Evropě má na starosti přímo prezident Panasoniku Fumio Ohtsubo. Celý proces od návrhu až po vstup na trh trval jen jeden a půl roku.
Panasonic věří, že v Evropě uspěje díky tomu, že nabízí ekologicky šetrné výrobky. To prý Evropané ocení. "Nepředstavujeme jen obyčejné produkty. Využíváme i ekologické technologie," podotýká Otsuki.

Evropský hospodářský a sociální výbor se na svém plenárním zasedání 25.-26.února zabýval Akčním plánem Komise o udržitelné spotřebě a produkci a udržitelné průmyslové politice. Výbor se zaměřil zejména na ekologické značení, kde prosazoval zásadu dobrovolnosti, a na Systém environmentálního managementu. Vyjádřil zklamání nad nedostatky akčního plánu co do obsahu i rámce a současně zdůraznil, že požadavky na udržitelnost musí být uvaleny vedle evropského i na dovážené zboží.

Evropský parlament se rozhodl snížit své emise skleníkových plynů téměř o třetinu do roku 2020, podpořit zavedení nechlorovaného papíru a zavést důslednou recyklaci papírových odpadů. Průměrná kancelář se dnes obejde téměř bez papíru, většina dokumentů koluje v elektronické podobě a počítače se automaticky vypínají po určité době nečinnosti. Celkově se tak snížila spotřeba elektrické energie o čtvrtinu. V únoru 2009 rozhodl Parlament zavést několik dalších opatření pro ochranu životního prostředí v oblasti energetické účinnosti.

K rozvoji ekologie ve městech má sloužit cena „Evropské zelené město roku“, kterou udílí Evropská unie. Prvním laureátem je pro rok 2010 Stockholm za program na zvýšení kvality života zlepšením čištění vody, snižováním hluku, zavedením integrovaného systému pro nakládání s odpadem, systému mýtného ke zmírnění přetíženosti dopravy a rovněž iniciativami v oblasti rekreace. Pro rok 2011 byl vybrán Hamburk, jenž se může pochlubit vynikajícím ovzduším. Cenu však tentokrát získal za opatření na úsporu energie ve veřejných budovách.

Podle Eurostatu se v období 1995-2005 zvýšila spotřeba energie v 27 státech Evropské unie o 9,7%. Unie je tak závislá z 82% na dovozu ropy a z 58% na dovozu zemního plynu. Závislost na dodávkách plynu však roste: za sledované období došlo k nárůstu spotřeby o 14,1%, zatímco produkce je neustále stejná. Většina států plyn dováží z více než 80 %. Hlavní dovozci plynu  jako Německo, Francie a Itálie zvýšili svou spotřebu o 53 % od roku 1995. Jedinými vývozci plynu v celé EU jsou Dánsko a Holandsko.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů