Úterý, 16. dubna 2024

Vláda odložila zvýšení limitů poplatků za odpad

Vláda odložila zvýšení limitů poplatků za odpad

Vláda odložila návrh na zvýšení horní sazby poplatků za odvoz komunálního odpadu na 1250 korun za rok. Vláda to uvedla na svých internetových stránkách. Návrh vyplývá z novely zákona o místních poplatcích, kterou na zasedání vlády předložilo ministerstvo financí. Kabinet tento bod odložil zřejmě s ohledem na návrh zákona o odpadech, který připravuje ministerstvo životního prostředí.

Nyní je maximální cena 500 korun, skutečnou výši si určují obce. Norma měla také zvýšit horní hranici poplatku za povolení k vjezdu do vybraných míst a částí měst až na 1000 korun a maximální sazby za lázeňský nebo rekreační pobyt z 15 korun na 50 korun za osobu a den.

V případě komunálního odpadu měla podle MF novela zamezit tomu, aby osoby s hlášeným pobytem na území obce doplácely na osoby, které se v obci k pobytu nenahlásily, ale fakticky v ní trvale bydlí a využívají odvoz komunálního odpadu.

MF navrhlo v zákonu doplnit povinnost rodičů ručit za poplatek připadající na nezletilou osobu. Nově také stanovilo povinnost, aby poplatek za odvoz odpadu platili cizinci s dlouhodobým nebo trvalým pobytem. Peníze by nově měly rovněž platit vlastníci staveb a bytů, ve kterých není žádná fyzická osoba hlášena k pobytu, ale jsou využívány k rekreaci nebo pronajímány k bydlení.

Ministr životního prostředí a šéf zelených Martin Bursík chce rozdělit poplatky za svoz komunálního odpadu na paušál až do 250 korun a na částku vypočítávanou z jeho množství. Ta by mohla narůst až na 750 korun; celkově by tak domácnosti s největším množstvím nevytříděného odpadu mohly ročně za popelnici zaplatit až 1000 korun. Bursík tím chce motivovat veřejnost k třídění odpadů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů