Pátek, 29. března 2024

CeBIT letos zchudnul a novinek ubylo

CeBIT letos zchudnul a novinek ubylo

- Hlavním tématem veletrhu je bezpečnost a ekologie

- Firmy šetří a radši využívají své prezentace na internetu

- Microsoft představí Windows 7

Letošní hannoverské "ITbraní" CeBIT začalo včera podle diktátu doby. Stejně jako všechny letošní velké veletrhy i tento během krize zchudnul.

O pětinu menší vystavovací plocha než loni. O čtvrtinu ubylo i vystavovatelů. Škrty v marketingových rozpočtech se nejvíce projevily u asijských firem, jejichž počet se snížil.

Menší zájem než loni

Klesá i zájem návštěvníků. "Je to výrazná změna, zatímco loni jste nemohli před výstavištěm zaparkovat, dnes si můžete vybrat místo na třípatrovém poloprázdném parkovišti," komentuje z místa situaci Václav Nývlt, redaktor serveru Technet.cz a dodává, že soumrak CeBITu se blíží podobně jako tomu bylo dříve u brněnského Invexu.

Možná právě proto pořadatelé letos přilákali i internetové firmy jako YouTube nebo Yahoo!. A doufají, že se právě tyto společnosti vrátí i příští rok.

Letošními hesly výstavy jsou především jednoduchost, bezpečnost a ekologie. Firma Fujitsu-Siemens tak například představila počítače a monitory, které v klidu nespotřebovávají skoro žádnou energii.

Počítače se zmenšují a tak nové řady svých malých levných notebooků představují všichni výrobci. Například Asus, kromě svých novinek v řadě Eee ukázal počítačovému světu i počítač zamontovaný do klávesnice.

Svůj nový desetipalcový mininotebook představil rovněž Acer. Na rozvoj notebooků jsou navázáni také výrobci součástí, a proto nové paměťové moduly, které by měly výrazně zvýšit rychlost notebooků představila společnost Kingston.

Lákání byznysmenů

Své nezastupitelné místo už na veletrhu mají výrobci satelitních navigací, a to jak do aut, tak pro turisty nebo sportovce. Garmin představil nový trend, kterým je výrazné rychlejší navigace, navíc v kombinaci se stylovým designem. Pozadu nezůstávají ani softwaroví vývojáři. Microsoft představí konečnou verzi svých Windows 7. Mnichovská společnost Linguatec ukázala program, který je schopen dešifrovat 99 procent mluveného slova, což má ulehčit práci na počítači především při zadávání textů.

Berlínská společnost O&O Software zase prezentuje softwarový balíček PC Lifecycle, který umožňuje jednoduše přesouvat instalované programy a nastavení z jednoho počítače na druhý.

Veletrh ale láká i byznysmeny, kteří zde mohou uzavírat obchody. Toho chce využít i tuzemská vládní agentura CzechInvest, která chce právě na CeBITu ulovit další společnosti, které by v Česku mohly investovat.

"Jen za minulý rok u nás s přispěním agentury CzechInvest zakotvilo 43 nových investičních projektů zabývajících se vývojem softwaru nebo poskytováním IT služeb. Ale letos chceme rozhodně víc," říká pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

AUTOR: Jan Beránek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů