Úterý, 23. dubna 2024

Češi jsou ekologičtí pesimisté

Češi jsou ekologičtí pesimisté

Praha - V oblasti ekologie jsou Češi jedním z nejskeptičtějších národů na světě. Vyplývá to z průzkumu společnosti Tetra Pak z roku 2008.

Vybraní respondenti se obávají ze znečištěného ovzduší až na sedmém místě v žebříčku faktorů. Jinde ve světě jsou obavy v průměru o tři příčky výše, tedy na čtvrtém místě.

Silně pod průměrem jsme také v přesvědčení, že každý z nás může osobně udělat hodně pro to, abychom společně předešli klimatickým změnám. Celosvětově v osobní vliv na ně věří 29 procent lidí ve srovnání s evropskými zeměmi v průměru kolem 38 procent.

V České republice věří jen 11 procent dotazovaných.

Podle Hany Zmítkové, tiskové mluvčí společnosti Tetra Pak, se v nízkém procentu Čechů ochotných bojovat proti klimatickým změnám odráží také jejich přesvědčení, že podíl člověka na klimatických změnách není zásadní. „Češi jsou ve světě známí například svým skepticismem vůči globálnímu oteplování nebo vůči vlivu člověka na klimatické změny,“ upřesňuje.

Počet eko-optimistů se tak přibližuje ruským 5 procentům a je nižší než například v Číně (13 procent) nebo v Egyptě (17 procent).

Vysoké procento eko-optimistů má také Japonsko (53 procent), následuje Austrálie (44 procent), které bývají zasaženy silnými klimatickými jevy.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů