Pátek, 29. března 2024

Bolivijské lithium může být klíčové

Bolivijské lithium může být klíčové
Lithium je dnes velmi žádaná surovina, a to zvláště v počítačovém průmyslu, kde se využívá k výrobě baterií. Potřeba lithia bude navíc s rozvojem mobilních zařízení růst a svůj nezanedbatelný díl si ukousnou také elektromobily, jež chystá nejedna světová automobilka.

solné pole v Bolívii
Zásoby lithia jsou přítom pouze na několika málo místech na světě, kam patří Chile, Argentina, Tibet, avšak především je to Bolívie, kde je více než polovina světových zásob. Ta je tak místem zažívajícím počátek ekonomické války o zdroje. V případě Bolívie jsou zde tři strany - jednak stále více nacionalistická vláda, poté lidé očekávající svůj podíl a nakonec světové společnosti. Bolívie má tak ve své situaci na to, aby se stala lithiovou Saúdskou Arábií.

Prezident Bolívie Evo Morales je však známý kritikou USA a podporou znárodňování průmyslu. Znárodněny již byly podniky těžící ropu a zemní plyn, avšak zásoby těchto surovin jsou oproti lithiu nepříliš důležité. Mnozí se tedy bojí, že těžby této suroviny se znárodňování také dotkne.

To může být konečně zákazníkům téměř jedno, protože ty samozřejmě zajímá pouze zboží. Francie a Japonsko tak již vyslaly své zástupce, aby vyjednali smlouvy a pak jsou tu samozřejmě samotné firmy a mezi nimi Mitsubishi, GM, Nissan, Ford či BMW. Zde je tedy vidět zájem automobilek, které představily své projekty elektromobilů či automobilů na hybridní pohon.

Baterie využívající lithium však samozřejmě nejsou alfou a omegou napájení mobilních zařízení. Svůj úsvit nyní zažívají třeba také palivové články, ovšem tato technologie ještě musí vyzrát a je otázkou, zda se prosadí ve větší míře.

Zdroj: DailyTech
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů