Čtvrtek, 18. dubna 2024

Watenvi nejen pro odborníky, na své si přijdou i starostové

Pořadatelé očekávají, že Mezinárodní vodohospodářský a ekologický veletrh Watenvi navštíví více než 10 000 především odborných návštěvníků, ale mnoho zajímavých informací bude letos určeno i široké veřejnosti.
Watenvi  nejen pro odborníky, na své si přijdou i starostové

Watenvi se uskuteční na brněnském výstavišti od 26. do 28. května 2009. Projekt tvoří 15. mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody-Kanalizace a jejímž pořadatelem je Sdružení Vodovodů a kanalizací  ČR (SOVAK) a 15. mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí Envibrno. Veletrh je důležitým místem pro získání uceleného komplexu cenných informací, které budou zajímat především starosty měst a obcí a zástupce krajů.

 

Vše pod jednou střechou

Pro starosty  budou určeny aktuální otázky týkající se problematiky čištění odpadních vod.

Právě v Brně na veletrhu Watenvi se sejdou všechny zainteresované subjekty na jednom místě – výrobci, provozovatelé, stavební firmy i poskytovatelé dotací. ČR má závazek vůči Evropské unii, v němž se uvádí, že řádné čištění a odvádění odpadních vod musí být v aglomeracích nad 2000 obyvatel zajištěno do roku 2010. 

Podle odborníků je už jisté, že čtvrtina vodohospodářských projektů v zemi včetně Prahy se nestihne postavit. Podle předsedy představenstva SOVAK Františka Baráka z 530 aglomerací s více než dvěma tisíci obyvateli jich 47 nemá ještě ani územní rozhodnutí a realizace projektů se tak nedá stihnout. Za hlavní příčiny označil nedostatek peněz a stavebníků i zkracující se dobu na samotnou výstavbu.

 

Na pět desítek měst a obcí zřejmě nesplní závazky k EU

Problém s blížícím se termínem 2010 lze vyřešit pouze politickým rozhodnutím. Česko jako

předsedající země Evropské unie by podle Baráka mohla získat odklad termínu za ústupek v jiné oblasti. „Několik obcí a měst nestačí zřejmě opatření zajistit. Někde totiž chybí příslušná povolení, jinde je nedostatek finančních zdrojů. Připouštím, že v některých sídlech panuje nezájem o tuto oblast,“ podotkl Barák. Připomněl, že dotace měly pouze přispět k zajištění plnění směrnice EHS 91. Většinu finančních zdrojů si musí vlastníci vodárenského majetku zajistit sami.

O tom, že splnit tento termín je nereálné potvrdil i mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka. Tento kraj v řešení odpadních vod zaostává nejvíce. "Do roku 2010 v některých obcích určitě k odkanalizování nedojde," řekl. Týká se to zejména obcí s mnoha osadami rozesetými po jejich okolí. Obce mohou termín 2010 stihnout jen tehdy, pokud budou mít projekty zúřadovány do konce roku 2009,  a to včetně stavebního povolení, pozemkového vypořádání a v soutěži vybraného zhotovitele. "Jsem přesvědčen o tom, že unie bude akceptovat projekty, které jsou připravené, a nebude 1. ledna 2011 podávat kvůli nesplnění žalobu k Evropskému soudu," poznamenal včera Jan Kříž z ministerstva životního prostředí.

 

Znečišťování odpadních vod klesá

Podle předsedy představenstva SOVAK jsou nyní největšími znečišťovateli vod u nás velká města a významné průmyslové podniky, především chemické provozy, papírny a celulózky. „Musím připomenout, že za posledních patnáct let v ČR došlo vzhledem k restrukturalizaci průmyslu a zániku některých odvětví k výraznému poklesu při vypouštění znečistěných vod. Významně se také podařilo snížit množství nebezpečných a zvláště nebezpečných látek.“ Při současném omezování průmyslové výroby je velmi pravděpodobné, že nastane pokles tohoto znečištění. Jeho výši však nelze přesně stanovit. Je také třeba si uvědomit, že většina velkých měst i průmyslových podniků v poslední době investovala a stále investuje do procesů čištění odpadních vod. Dá se říci, že znečištění odpadních vod průběžně klesá.

 

Globální krize pomáhá životnímu prostředí

Ministr Martin Bursík zastává názor, že by se měla  propojit ekonomická celosvětová krize s řešením dlouhodobých klimatických a energetických problémů. „Ekonomická krize neruší naléhavost krize klimatu. Naopak dává šanci na radikální odklon od energeticky náročné ekonomiky, která vysoké emise čehokoli, včetně skleníkových plynů, produkuje k ekonomice, která se zaměří na nejmodernější nízkouhlíkové technologie. Rychlé a efektivní využití prostředků z OPŽP i z programu Zelená úsporám je velmi důležité,“ uvedl.

Podle britského výpočtu vychází na milion eur investovaný do energetických úspor až 13,5 nových pracovních míst. To znamená, že samotný program Zelená úsporám je jen letos zároveň zelenou pro 5 000 takových nových míst. „A když připočítáme OPŽP, půjde

o další tisíce lidí, kteří budou mít práci, a to v perspektivních odvětvích. Nutnost

propojení řešení krize ekonomické a krize klimatické je evidentní,“ dodal ministr.

 

Jana Tyrichová

manažer PR a reklamy WATENVI

Tel. +420 541 152 890, Fax: +420 541 152 889, E-mail: jtyrichova@bvv.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů