Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Americký prezident Barack Obama včera oznámil, že obnovil zákonné nařízení o ochraně ohrožených druhů zvířat a rostlin, které pár týdnů před odchodem z Bílého domu zrušil George Bush. Ochrana životního prostředí, nikoli zájem o realizaci projektů, by napříště měla být prioritou.

Nejrušnější ulice v Česku může přijít Prahu draho. Hlavnímu městu podle Hospodářských novin hrozí opakované stotisícové pokuty, pokud do 14. března neztiší pražskou magistrálu. Loni se soud zastal lidí, kteří podali na město žalobu. Praha podala dovolání k Nejvyššímu soudu, podle zákona ale musí i tak verdikt splnit. Už teď je jasné, že po magistrále bude dál projíždět 100.000 aut denně pár metrů od oken obyvatel. Pražští radní totiž neudělali nic.

Hádkou skončilo ve Straně zelených rozdělování míst na kandidátce pro eurovolby. Jedničkou se nečekaně stal Jan Dusík, náměstek ministra životního prostředí a šéfa strany Martina Bursíka. Kateřina Jacques ustoupila, snad v předtuše, že by v červnu nemusela uspět. Zato lidé z Demokratické výzvy, stranické frakce založené Danou Kuchtovou, se na kandidátku prakticky nedostali. Racionálně vzato bylo jejich úsilí o místo v popředí nesmyslné. Reálně má šanci v Bruselu usednout jen volební lídr. Šlo však o další z nekonečné řady měření sil mezi Bursíkovým vedením a jeho kritiky. Ti dostali na výběr. Buď se vzdají frakční činnosti a dostanou nějaké to (vlastně zbytečné) místo. Nebo je většina snadno přehlasuje. A to se také stalo. K tomu přišla od vítězů výzva, že nespokojenci, pokud chtějí, mohou rovnou odejít.
Nic takového ale Kuchtová neudělá, a spory se potáhnou dál. Nic lepšího si předseda ČSSD Jiří Paroubek, kterému by pád zelených do nicoty usnadnil sestavování budoucí vlády, nemůže přát.

Všudypřítomný "zelený étos", zdá se, dorazil i do oblasti digitálního tisku, ale kupodivu z trochu jiné strany, než bychom možná očekávali. Nizozemské grafické studio SPRANQ totiž vyvinulo speciální ekologický font, který šetří inkoust a tím i životní prostředí. Děrované písmo je nejen cool, ale k jeho vytištění se prý spotřebuje o 20 % méně inkoustu. Font je navíc zdarma.

Osram přichází s kompletní řadou reflektorových LED (závity E14, E24, GU10, GU5.3) pro různé druhy použití. Nové světelné zdroje v sobě spojují výhody jednoduché montáže do obvyklých patic a energetické úspornosti LED světel.

Postrach který chráněné horské oblasti v zemi řeší jako problém řadu už měsíců, dorazil i na jih Moravy. V okolí zdejších obcí se objevily čtyřkolky. Pod jejich koly trpí nejen výsadba na polích. Neukáznění jezdci vyrazili i do Národního parku Podyjí. Legálních ploch k takových jízdám je však v kraji málo. Proto vyrážejí stále častěji na pole či do lesů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů