Pátek, 19. dubna 2024

MŽP se již potřetí připojuje k akci Vlajka pro Tibet

MŽP se již potřetí připojuje k akci Vlajka pro Tibet

Již potřetí zítra nahradí českou a evropskou vlajku na stožárech před budovou Ministerstva životního prostředí na jeden den vlajka Tibetu. MŽP se tak již potřetí připojuje k celosvětové symbolické akci Vlajka pro Tibet na připomínku letos 50. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci.

Ministr životního prostředí Martin Bursík se dnes v 16:00 zúčastní vernisáže výstavy fotografií z Tibetu od Adrienne von Korff-Kerssenbrock v Atriu Poslanecké sněmovny PČR a zítřejšího  (10. 3.) protestního shromáždění, které před čínským velvyslanectvím v Praze (Pelléova 18, Praha 6) pořádá od 17:30 Amnesty International.

Podle údajů mezinárodních organizací zemřelo při násilném potlačení povstání z 10. března 1959 na 80 000 lidí. „Zatímco my dnes předsedáme Evropské unii a slavíme dvacáté výročí demokracie, v Tibetu jsou nadále porušována občanská a lidská práva, jako je svoboda slova, tisku a pohybu nebo právo na spravedlivý soud,“ vysvětluje ministr životního prostředí Martin Bursík, proč se on osobně i jím řízený úřad k této symbolické akci již pravidelně připojují. „Nejde o tlak na samostatnost Tibetu, ale o vyjádření podpory Tibeťanům v jejich úsilí o dodržování jejich lidských a občanských práv,“ dodal ministr.

V březnu loňského roku proběhly v Tibetu největší nepokoje za posledních dvacet let. Ke zlepšení situace v dodržování občanských práv nepřispěly přes ujišťování čínské vlády ani letní Olympijské hry v Pekingu, naopak podle dostupných zpráv zvýšily represe proti Tibeťanům.

Celosvětová kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Česká republika se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996 a v loňském roce ji v ČR podpořilo 349 měst, obcí, městských částí nebo krajů, ale také Ministerstvo životního prostředí či Státní fond životního prostředí ČR.

Další informace:

www.lungta.cz

www.tibinfo.cz

www.potala.cz

www.protibet.org

www.freetibet.org

www.tibet.net
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů