Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Pardubický okresní soud zprostil obžaloby jednatele firmy Skládka Elzet Luďka Zahradníka. Žaloba jej vinila z trestného činu ohrožení a poškození životního prostředí, konkrétně z vyhubení tří chráněných živočišných druhů při budování skládky Blato na Pardubicku, za což byl vloni odsouzen, ale zůstal bez trestu.

Evropský parlament včera dal zelenou zpřísnění pravidel pro vypouštění emisí z desítek tisíc průmyslových zařízení v EU. Zákonodárci s některými úpravami podpořili návrh komise, která žádá přísnější limity pro určité kategorie spalovacích zařízení a pro znečišťující látky jako oxid siřičitý či oxidy dusíku. Směrnici musí ještě schválit členské státy. Návrh se týká 52 000 průmyslových zařízení v EU.

Ekologickí aktivisti z organizácie Greenpeace v utorok zablokovali všetky vchody do hlavnej budovy Európskej rady v Bruseli, kde v tom čase zasadali ministri financií EÚ. Na demonštrácii za zintenzívnenie boja proti klimatickým zmenám sa podľa Greenpeace zúčastnilo 340 aktivistov z 20 krajín. Proti demonštrantom zasiahla polícia a niektorých zadržala, viacerým sa však podarilo dostať sa k hlavnému vchodu a reťazami sa priviazať k plotu.
"Ministri financií dávajú miliardy z peňazí daňových poplatníkov na skrachované banky. Sme tu, aby sme zabezpečili, že dajú peniaze aj na boj proti klimatickým zmenám," vyhlásil jeden z demonštrantov Thomas Henningsen.

Agentura EIA mírně snížila své výhledy cen ropy pro letošní a příští rok, když ekonomická kontrakce nadále snižuje globální poptávku po energii. Tento rok očekává průměrnou cenu 42 USD za barel, v roce 2010 okolo 53 USD za barel. V původním výhledu očekávala EIA 43, resp. 55 USD za barel. Cena dubnového kontraktu (CLJ9) ztratila dnešní zisky a klesá o 0,78% na 46,87 USD za barel.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů