Čtvrtek, 28. března 2024

V potírání byrokracie vede Bursíkovo ministerstvo

V potírání byrokracie vede Bursíkovo ministerstvo

Praha - Čeští podnikatelé loni ušetřili 6,1 miliardy korun díky zrušení nebo změně nejrůznějších informačních povinností vůči státním úřadům.

Vyplývá to ze statistiky, kterou má Aktuálně.cz k dispozici. Vypracovala ji jednotlivá ministerstva a vláda ji dostane k projednání na některém z příštích jednání.

V odbourávání zbytečné administrativní zátěže je zatím nejúspěšnější ministerstvo životního prostředí.

Cíl: O pětinu méně povinností

Podle dřívější vládní analýzy činila administrativní zátěž podnikatelů v roce 2005 přes 86,38 miliardy korun ročně. Topolánkova vláda si dala za cíl snížit ji do konce roku 2010 o pětinu, tedy dvacet procent.

Jaká je skutečnost ke konci roku 2008? Naděje žije - zátěž zatím klesla o osm procent.

Oproti dřívějšku nemusí podnikatelé hlásit některé údaje dvakrát, něco už nemusí hlásit vůbec. Řadu informačních povinností navíc mohou splnit elektronicky, čímž podle vlády ušetřili čas i peníze.

Závazná část plánu se vztahuje sice jen na šest úřadů, jejich právní předpisy se však na celkové zátěži podílely téměř devadesáti procenty.

Jak si vedou ministerstva (snížení do konce roku 2008 oproti stavu v roce 2005)
životního prostředí 2,6 mld. Kč 38,5 %
práce a sociálních věcí 1,5 mld. Kč 7,5 %
průmyslu a obchodu 716 mil. Kč 11 %
zdravotnictví 500,8 mil. Kč 2,88 %
zemědělství 433,1 mil. Kč 2,29 %
financí 371,8 mil. Kč 5,11 %

Dosud nejúspěšnější je ministerstvo životního prostředí. Nejrůznější informační povinnosti podnikatelů snížilo více než o třetinu, což jim prý ušetřilo přes 2,5 miliardy korun ročně. Méně povinností než dříve mají firmy hlavně díky změnám zákona o posuzování vlivů na životní prostředí, horního zákona, vyhlášky o nakládání s odpady, zákona o vodách či zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ušetřilo podnikatelům 1,5 miliardy ročně. Zjednodušilo například papírování ohledně zaměstnávání cizinců nebo hlášení při zaměstnání invalidních důchodců. Ve statistice zmiňuje i nedávné zpřísnění nejrůznějších sociálních dávek - má na ně nárok méně lidí, takže i firmy mají méně práce s potvrzováním příslušných formulářů.

Třetí místo patří ministerstvu průmyslu a obchodu. Zátěž zatím snížilo o 716 milionů korun. Nejvýraznější změnou je novela živnostenského zákona, díky níž ubylo papírování při vzniku i změně živností. Klesl i počet statistických zjišťování, kvůli nimž museli podnikatelé vyplňovat několik formulářů ročně.

Výpočty se mohou lišit

Statistika je nicméně ovlivněna tím, že údaje do ní dodala přímo dotyčná ministerstva. Přes snahu o jednotnou metodiku se tedy mohou výpočty lišit. Navíc nelze vše měřit jen v absolutních číslech. Například změny provedené ministerstvem průmyslu či financí se v praxi dotýkají většiny firem, zatímco třeba u ministerstva zdravotnictví je ocení jen společnosti z oboru.

Hospodářská komora se zatím nechce k vládnímu materiálu vyjadřovat. "Nyní je ve vnitřním připomínkovém řízení," říká její mluvčí Jana Kozlíková. Zástupci podnikatelů nicméně často oceňují kroky ministerstva průmyslu a obchodu. Naopak některé návrhy ministerstva životního prostředí kritizují, nejnověji třeba zvažovaný zákaz rozdávání nákupních tašek.

Zaměřme se na desítku

Vládní materiál, který má Aktuálně.cz k dispozici, obsahuje také návrh na urychlení plánu. Podle něj by se měla ministerstva zaměřit hlavně na deset právních předpisů, které podnikatelům způsobují největší zátěž. Konkrétní opatření mají jednotliví ministři předložit vládě nejpozději do konce letošního září. Tak, aby do roku 2010 klesla zátěž o dalších patnáct miliard.

Do zmíněné desítky patří zákony upravující povinnosti ohledně potravin, odpadů a léčiv. Dále jde o oblast daní, zdravotního pojištění či sociálního zabezpečení. Zmírnit mají také povinnosti vyplývající ze zákona o zaměstnanosti a zákona o vodách.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů