Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Zcela novou technologii velkoformátového tisku představila na českém trhu společnost HP. Její nový tiskový stroj HP DesignJet L65500 využívá nově vyvinutých inkoustů na bázi latexu rozpuštěného ve vodě. To by samo o sobě neznělo příliš zajímavě, mnohem důležitější však je, že je tato latexová technologie značně šetrnější k životnímu prostředí. Málokdo totiž ví, že tisk billboardů solventními inkousty je - s trochou nadsázky samozřejmě - ekologický zločin. Latexová technologie má ještě svá omezení, ale sympatický trend je, zdá se, nastaven.

Princ Charles pokračuje v ekologickém tažení. Následník britského trůnu dnes v Riu de Janeiro varoval před katastrofální změnou klimatu. Podle prince Charlese má lidstvo méně než 100 měsíců na záchranu světa. Brazílie je druhou zastávkou na desetidenní cestě britského následníka trůnu po Jižní Americe. V neděli Charles navštíví ještě Ekvádor a potom Galapágy.

Posádka ISS musela pre hrozbu zrážky s vesmírnym odpadom opustiť stanicu
Posádka Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) dnes musela opustiť jej palubu a uchýliť sa do modulu Sojuz pre možnosť zrážky s iným objektom. Informoval o tom americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA).
Pravdepodobnosť kolízie však bola podľa hovorkyne NASA iba "minimálna". Nebezpečným objektom bol, ako uviedla, starý motor, ktorý bol kedysi súčasťou stanice. Vedenie ruského riadiaceho centra onedlho nato informovalo, že objekt preletel okolo ISS o 17.39 h SEČ, posádka nie je v ohrození a vrátila sa na palubu.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič navštívil VÚRH JU Vodňany
V rámci pracovní cesty na jih Čech navštívil 11. března 2009 ministr zemědělství ČR také VÚRH JU Vodňany.
Ministr zemědělství Mgr. Petr Gandalovič a Mgr. Miroslav Daněk, ředitel odboru Řídícího orgánu OP Rybářství na MZe, si nejprve v doprovodu prof. Ing. Otomara Linharta, DrSc., ředitele VÚRH JU, prohlédli experimentální systém pro chov ryb s recirkulací vody.
Následovalo jednání s představiteli Rybářského sdružení ČR (RS ČR), kterého se zúčastnili Ing. Jan Hůda, prezident RS ČR, Ing. Václav Šilhavý, správní ředitel RS ČR, zástupci členů RS ČR (ředitelé některých produkčních rybářských podniků, tajemník Českého rybářského svazu, představitelé rybářského školství) a ředitel ústavu se svými spolupracovníky.
Ministr zemědělství byl seznámen s činností a perspektivami rozvoje ústavu a následná diskuse se soustředila zejména na využití evropských dotačních prostředků v rybářství, problematiku škod na rybích obsádkách způsobovaných kormorány, propagaci spotřeby ryb a exportní politiku.

Kancelář všečínského výboru pro zalesňování včera vydala komuniké o stavu zalesňování čínského území v roce 2008. Od konce loňského roku Čína zavedla 550 mokřadních přírodních rezervací, ochrana mokřadních přírodních rezervací zaujímá 50%. Na konci loňského roku zaujímala plocha chráněných mokřadních oblastí v Číně téměř 18 milionů hektarů.


 
 


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů