Úterý, 23. dubna 2024

Oslavy Dne Země se letos přesunou z hradu Veveří na Špilberk

Oslavy Dne Země se letos přesunou z hradu Veveří na Špilberk

Již tradiční dubnová oslava Dne Země, kterou Lipka pořádala každý druhý rok na hradě Veveří, se bude konat letos přímo v centru Brna – v areálu hradu Špilberk.

Brno, 13. března 2009 – Letošní oslava Dne Země ponese název Za příběhem naší krajiny. Dvanáct jihomoravských organizací na Špilberku v sobotu 18. dubna 2009 nabídne široké veřejnosti poznávací a tvůrčí aktivity spjaté s krajinou jižní Moravy a vlivem, jaký na ni měl a má člověk. Jednotlivá stanoviště se zaměří například na téma voda, doprava a cestování, zemědělství, stromy a lesy nebo sídla, to vše v kontextu jižní Moravy.

Kromě informací, her a aktivit nabídne Špilberk prodej regionálních výrobků, stánky s tradičními řemesly, ochutnávky biopotravin a produktů Fair Trade, čítárnu a další doprovodný program (divadélko, muzikanti, šermíři, cimbálovka Veronica). V 10 hodin bude u hlavního vstupu do areálu hradu Špilberk zahájen sezónní provoz loni obnoveného vodního prvku – skalního jezírka se čtyřmi vodopády. Ve 14 hodin bude vyhlášeno 10 finalistů 10. ročníku soutěže Brněnský strom roku.

Vstupné na celou akci je dobrovolné.

Školské zařízení Lipka je tradičním pořadatelem oslav Dne Země v Brně, přičemž poslední „velká“ oslava na hradě Veveří v roce 2007 přilákala pět tisíc lidí. Mediálním partnerem akce je Rádio Petrov. Akci finančně podpoří Jihomoravský kraj.

Den Země na Špilberku zahajuje Brněnské dny pro Zemi, pásmo přednášek, exkurzí, cyklojízd a výstav o aktuálních problémech životního prostředí. Brněnské dny pro Zemi se každoročně konají v úzké návaznosti na celosvětový svátek Den Země a jsou podporovány městem Brnem.

 

Název akce:           Den Země na Špilberku – Za příběhem naší krajiny

Termín:                 sobota 18. dubna 2009 od 10 do 17 hodin – pro veřejnost, obzvláště pro rodiny s dětmi (v pátek 17. dubna 2009 pro předem přihlášené třídy ZŠ)

Místo konání:        areál hradu Špilberk, Brno

Kontakty:              Kateřina Havránková, katerina.havrankova@lipka.cz, 736 473 732 (zajišťuje propagaci do konce března, od 1. do 16. dubna mimo ČR – v tomto termínu kontaktujte organizátory, viz níže)

                              Jiří Nešpor, hlavní organizátor; 776 803 189; jiri.nespor@lipka.cz

                              Pavlína Horká, organizátorka; 731 110 943; pavlina.horka@lipka.cz

Pořadatel:             Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání

Spolupořadatelé:  Centrum volného času Lužánky, Veřejná zeleň města Brna, Nadace Partnerství, SAKO Brno, Hnutí Brontosaurus, Rezekvítek, ZO ČSOP Veronica, Společnost pro Fairtrade, Hnutí DUHA, NESEHNUTÍ, Brno na kole

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů