Úterý, 16. dubna 2024

Řídící výbor doporučil ke schválení téměř tisícovku projektů

Řídící výbor doporučil ke schválení téměř tisícovku projektů
Řídící výbor Operačního programu  Životní prostředí  (OPŽP) doporučil ke schválení 977  individuálních projektů, které se ucházely o dotaci v V. a VI. výzvě k podávání žádostí o podporu.  Projekty reprezentují celkovou dotaci z Fondu soudržnosti a Evropského fondu pro regionální rozvoj ve výši téměř 6,4 miliardy Kč. Tyto žádosti včera stvrdil svým podpisem ministr životního prostředí Martin Bursík.

Na svém letošním prvním zasedání, které proběhlo v pondělí 16. března, projednal Řídící výbor OPŽP žádosti o podporu projektů podané v páté  a šesté výzvě, které byly vyhlášeny na prioritní osu 1, 4, 5 a 6.

Z prioritní osy 1 - Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní bylo ke schválení doporučeno 19 projektů s celkovými náklady 540 milionů korun a žádostí o celkovou podporu ve výši 425 milionů korun.

Z prioritní osy 4 - Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží bylo ke schválení doporučeno 281 projektů s celkovými náklady 4,6 miliardy korun a žádostí o celkovou podporu ve výši téměř 2,9 miliardy korun.

Z prioritní osy 5 - Omezování průmyslového znečištění a environmentálních rizik byly ke schválení doporučeny tři projekty s celkovými náklady 52 milionů korun a žádostí o dotaci ve výši 17,6 milionů korun.

Z prioritní osy 6 - Zlepšování stavu přírody a krajiny bylo ke schválení doporučeno 674 projektů s celkovými náklady 4,43 miliardy koruna a žádostí o celkovou podporu ve výši 3,66 miliardy korun.

Řídící výbor také projednal a ke schválení doporučil jeden tzv. velký vodohospodářský projekt, který podléhá kvůli výši nákladů přesahujících 25 milionů eur schválení Evropské komise. Jedná se o projekt svazku vodovodů a kanalizací Ivančice, jehož celkové náklady jsou 737 milionů korun. Dotace z Fondu soudržnosti a ze Státního fondu životního prostředí činí 470 milionů korun.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů