Čtvrtek, 28. března 2024

Designér roku myslí i na ekologii

Designér roku myslí i na ekologii
- Vítězové soutěže Czech Grand Design se představí od úterý v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze

AUTOR: Magdalena Čechlovská
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sedací nábytek a skleněné vázy. Dva odlišné designérské "žánry", na které se návrhář Jan Čtvrtník minulý rok zaměřil, mu vynesly hlavní ocenění soutěže Czech Grand Design. Vítězové v osmi návrhářských kategoriích byli vyhlášeni v sobotu večer ve Stavovském divadle v Praze. Práce všech oceněných designérů budou od úterý vystaveny v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze.

V expozici nebude chybět ani tlustostěnná Čtvrtníkova váza Droog Aalto, za niž čtyřiatřicetiletý designér získal již loni cenu časopisu Independent, zaměřenou na ekologická témata v designu. Čtvrtníkovi se totiž podařilo jednoduše a elegantně postihnout jeden z problémů globálního oteplování: vysychání vodních ploch.

Inspiroval se slavnou zvlněnou vázou finského návrháře Alvara Aalta. "Váza je z roku 1937, ale nikdo přesně neví, proč má zvlněný tvar. Na stáži ve Finsku jsem se dozvěděl legendu, podle které Aalto kopíroval tvar jednoho jezera," říká český návrhář. Jeho skleněná váza kopíruje původní vlnitý plášť slavné nádoby, avšak vnitřní objem je radikálně zmenšený.

"Uvnitř vázy tak vznikl druhý obrys jezera, jak by asi vypadalo v roce 2007," popisuje designér, kterému se podařilo zachytit klimatické změny názorněji než grafy.

V soutěži Czech Grand Design zaujala v kategorii Oděvní designér Monika Drápalová s velmi uvolněnou kolekcí Cache - Cache,v kategorii Grafický designér roku se vítězem stal Robert V. Novák za design knihy Bruselský sen a grafický design žaltáře Trapistů.

V teprve tříleté historii soutěže už podruhé získali titul Fotograf roku Salim Issa a Štěpánka Stein za kolekci fotografií pro DesignGuide 2009, kalendář Jablonex 08 a výstavu Little Hanoi.

Objevem roku se stal Vladimír Žák, nominovaný za diplomovou práci na VŠUP, křeslo a pohovka Kubikula pro UP závody, židli Therapia a návrh křesla UŠÁK.

Do Síně slávy za rok 2008 byl uveden architekt Jan Kaplický.

Jakou atmosféru mělo slavnostní vyhlášení designérských cen se mohou přesvědčit diváci ČT 2 v pátek večer při televizním záznamu. List všech oceněných lze najít na www.czechgranddesign.cz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů