Pátek, 29. března 2024

Siemens chce získat "zelené" peníze

Siemens chce získat "zelené" peníze

Vlády většiny vyspělých zemí světa oznamují finanční balíčky, s pomocí kterých chtějí bojovat s globální recesí.

Německý koncern Siemens doufá, že tyto programy pomůžou i jemu. Totiž, že podpoří jeho vlastní plány na zvýšení prodeje "zelených výrobků".

Výkonný šéf Siemensu Peter Löscher pro britský deník Financial Times potvrdil, že jeho koncern - největší strojírenské uskupení v Evropě, chce využít různé programy sponzorované jednotlivými vládami. A to tak, aby byl podpořen prodej těchto ekologicky šetrných výrobků.

Ambiciózní plán, ale náš

"Jedna věc je průzračně zřejmá. Dokonce i během krize hodláme podstatně navýšit podíl prodeje našich výrobků, jež souvisejí se zelenými technologiemi," uvedl Löscher.

"Zelené výrobky" od Siemensu jsou přitom často kritizovány experty na klimatické změny a ekologii za to, že ne vždy jsou opravdu ekologicky "přátelské".

Spektrum těchto výrobků je poměrně široké - od energeticky úsporných žárovek až po vlaky a plynové turbíny.

Peter Löscher uvedl, že Siemens si dal za úkol dokázat navýšit prodej svých zelených výrobků z 19 miliard eur dosažených v loňském roce až na 25 miliard eur v roce 2011.

A to i navzdory tvrdému celosvětovému propadu ekonomiky, který se v uplynulém čtvrtletí negativně podepsal i na počtu zakázek, které získal samotný Siemens.

"Na jedné straně je nutné přiznat, že za současných ekonomických podmínek může náš plán znít až moc ambiciózně," řekl Löscher.

Zároveň ale dodal: "Na druhé straně se ale Siemensu dostane potřebného stimulu díky vládním programům na výstavbu infrastruktury."

Poměrně velká část těchto programů, které vyhlašují vlády po celém světě, počítá s investicemi do "zelené modernizace" infrastruktury jednotlivých zemí.

Například americký prezident Barack Obama si to vzal jako jednu ze svých hlavních politických priorit. A Čína chce dát jednu čtvrtinu z celkové výše svého stimulačního balíčku na investice do obnovitelných zdrojů paliv, ochrany životního prostředí a úspor energie.

Vlaky do Číny

Ban Ki-moon, generální tajemník Organizace spojených národů, nedávno vyzval k vytvoření "zeleného Nového údělu", který by zároveň pomohl překonat celosvětovou recesi a pomohl v boji s globálním oteplováním.

Odvolával se tím na takzvaný "New Deal" - soubor opatření a ekonomických a sociálních reforem zavedených v průběhu let 1933 - 1937 během vlády prezidenta Franklina D. Roosevelta v USA s cílem podpořit, ozdravit a zreformovat státní ekonomiku Spojených států během Velké hospodářské krize.

Minulý týden společnost Siemens oznámila, že získala kontrakt v hodnotě 750 milionů eur, v rámci kterého dodá do Číny další stovku vysokorychlostních vlaků.

V lednu koncern uvedl, že se mu podaří dodržet svůj plán na výši provozního zisku za celý rok. A to zejména díky pozitivnímu dopadu zakázek souvisejících s infrastrukturními programy.

Jak si vede konkurence

Analytici a investoři byli přitom donedávna poměrně nervózní a vyhlíželi jakékoliv známky toho, že by energetická část koncernu Siemens byla postižena vlnou rušení zakázek související s krizí na finančních trzích.

Wolfgang Dehen, který má v Siemensu na starost právě energetiku, však jakékoliv spekulace na toto téma popřel. A uvedl, že jeho firma zatím nezaznamenala žádné rušení nebo odsouvání již dohodnutých zakázek.

Siemens poprvé přišel s důrazem na portfolio svých zelených produktů v roce 2008.

A to poté, co jeho velký rival, americká firma General Electric, několik let marketingově bodoval se svým programem "Ecomagination".

V loňském roce GE dosáhla "zelených" tržeb ve výši 13 miliard eur, Siemens utržil za zelené výrobky 19 miliard eur a třetí velký hráč v sektoru Philips měl tyto tržby 6 miliard eur.

POD ZELENOU VLAJKOU. Jedna věc je zřejmá, dokonce i během krize hodláme navýšit podíl prodeje našich výrobků, jež souvisejí se zelenými technologiemi, uvedl šéf Siemensu Peter Löscher.

AUTOR: Daniel Schäfer

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů